Disk Frenler İle Kampanalı Frenler Arasındaki Fark Nedir

ABONE OL
Disk Frenler İle Kampanalı Frenler Arasındaki Fark Nedir

Otomobillerin en önemli aksamları arasında yer alan fren sistemi iki tipe ayrılır. Bunlardan birincisi disk frenler ikincisi ise kampanalı frenlerdir. Eski otomobiller genellikle kampanalı frenlere sahipti, ancak yeni model araçların tamamında disk frenler kullanılıyor.

Disk fren, sabit bir frenleme kuvveti sağlar ve mükemmel ısı dağılımına sahiptir. Kampana frenler ise basit bir yapıya sahiptir, fakat düşük maliyetlidir. Kampanalı frenlerin ısı dağılımı zayıf olduğu için disk frenlere göre çok etkili değildir.

Frenleme Sistemi

Fren, hareket eden bir arabayı yavaşlatmak ve durdurmak için önemli bir sistemdi. Disk frenlerin avantajı, sabit fren kuvvetinin güvence altına alınabilmesi ve mükemmel ısı dağılımına sahip olması, nemi ve kiri kolayca itmesidir. Sonuç olarak, özellikle yüksek hızlarda frenleme için etkilidir.

Kampanalı frenler genel olarak tamburlu fren olarak tanımlanır. Bu fren pabucunun tekerleğin içine yerleştirilmiş tamburun içine monte edildiği ve frenleme kuvvetinin içten dışa doğru kıvrılarak uygulandığı bir sistemdir.

Basit yapısından dolayı düşük maliyet avantajına sahip olmakla birlikte yetersiz ısı dağılımı dezavantajına sahiptir. Bu nedenle, birçok otomobilde artık ön tekerleklerde disk frenler ve arka tekerleklerde kampanalı frenler bulunmaktadır.

Yüksek modelli otomobiller ve spor modeller güçlü ve dengeli fren gücü gerektirir. Bu nedenle birçok otomobilde hem önde hem de arkada disk fren kullanılmıştır.

Fren Disk Yamulması Neden Olur, Nasıl Anlaşılır?

Disk frenler kullanıma bağlı olarak yıpranır. En önemli yıpranma şekli ise yamulmadır. Bir fren diski yamulduğunda frene bastığınızda aracınız durmaz ya da durma gecikmeli olarak gerçekleşir. Aracın hakimiyeti eskiye göre zor olacağından dolayı aracı kullanmak zorlaşır.

Fren disklerinin yamulmasının birden fazla nedeni vardır. Aşağıda bu nedenler belirtilmiştir.

Fren Disk Yamulması Sebepleri Nelerdir?

Aracı kullanırken diskler çok yüksek sıcaklığa erişirler, doğal olarak ısınmış bir aracı yıkamadan önce disklerin soğumasını beklemeniz gerekir.

Disklerde kullanım süresi olan parçalardır. Aracı kullandığınız sürece yıpranmaya ve yamulmaya devam eder.

Eski model araçlarda bulunan disklerin yamulma ihtimali daha yüksektir. Bunun için periyodik bakım gerekir.

Otomobiller hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.11.2021

Bakırköy Sürücü Kursları - Bakırköy Ehliyet Kursları

03.06.2021

Suzuki Vitara Hybrid İncelemesi

02.04.2021

Motosikletle Uzun Yola Nasıl Hazırlanılır

18.03.2021

Ön Düzen Sistemi Nedir