Direksiyon Sınavında Gözetmen Neye Bakar

ABONE OL

Direksiyon sınavına girmek, genç bir kişinin karşılaşabileceği en sinir bozucu deneyimlerden biri olabilir. Çünkü ehliyet almak için direksiyon sınavına giren bir aday genellikle sınav görevlisini, küçük bir hata bile yaptıklarında onları eleştirecek ve başarısız olarak kabul edecek biri olarak görür.

Ancak, sınav görevlilerinin, çoğu sağduyuya dayanan ve sürücü el kitabında açıkça belirtilen yol kurallarına göre hareket eder. Yani direksiyon sınavında gözetmenin dikkate aldığı hususları 4 farklı kategoriye ayırabiliriz:

  1. Karar verme ve tehlike bilinci
  2. Yol konumu
  3. Hız yönetimi
  4. Sürücü gözlemi

İlk kriter karar verme ve tehlike bilincidir. Sınav görevlisi, sürücünün yaklaşan araçlar veya yayalar ve potansiyel olarak tehlikeli yol koşulları gibi tehlikeleri belirleme yeteneğini izler. Buna sürücülerin yavaşlayan trafik koşullarına hazır olma, yumuşak fren ve gaz kullanımı, güvenli şerit değiştirme de dahildir.

Sürücülerin yol konumlarını izleme, takip mesafesini koruma, iyi tepki süresine sahip olma ve çarpışmadan kaçınma becerileri de göz önünde bulundurulur.

Gözetmen için hızda önemli bir faktördür. Bu nedenle aracı kullanırken yola göre ve hız sınırlarına uygun hareket etmek çok önemlidir. Gözetmen adayın hızını sürüş koşullarına uyacak şekilde yönetme, belirtilen hız sınırında sürme ve dar dönüşler gibi hızlarını düşürmeleri gereken olası durumları izleme yeteneği sergilemesini denetler.

Aynaları, göstergeleri ve şerit değiştirirken kör noktaları kontrol etmek sınav görevlisinin kontrol edeceği eylemlerdir.

Aday, sürücü kursunda aldığı direksiyon eğitimi esnasında tüm bu hususlara dikkat etmeli ve iyi öğrenmesi gerekir. Bu sadece direksiyon sınavında gözetmenin etkilenmesini sağlamak için değil genel olarak bir trafik kazasından uzak durmak içinde önemli bir konudur.

Kısacası direksiyon sınavına girdiğinizde artık son dönemeçtesiniz ve her şeyi biliyor olmanız gerekir. Bu nedenle sürücü adayı her ne kadar geçemediği direksiyon sınavından gözetmeni sorumlu tutuyor olsa da aslında tek nedenin de o olmadığını bilmesi gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları ile ilgili bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

10.12.2020

Ön Camdan Çizikler Nasıl Kaldırılır

24.05.2021

Sürücü Kursu Açmak İçin Ne Gerekli

25.10.2022

Ehliyet ve Harç Ücretleri Hangi Bankaya Yatırılır

31.08.2021

Ehliyet Ceza Puanımı Nasıl Öğrenebilirim