Direksiyon Sınavı Soruları 2020 - Sınavda Neler Soruluyor

ABONE OL

Ehliyet alım sistemi 2016 yılında değişerek yenilendi. Yeni yönetmeliğe göre direksiyon sınav sorularında da birtakım değişikliğe gidildi. 2016 yılı öncesinde direksiyon sınavı için 30 dakika verilirken bu süreye 5 dakika daha eklenerek 35 dakika olarak düzenlendi.  Süre uzatımının en önemli nedeni direksiyona geçen sürücünün araca alışmasını sağlamak ve sürücünün heyecanının düşürülmek.

Adaylara yalnızca kullandıkları araçla ilgili değil, genel olarak da sorular yönetiliyor. Sorulan sorulara 5’in üzerinde yanlış cevap verilmesi durumunda sınav geçersiz sayılıyor. Sürücü kursu seçimi bunun için çok önemli.

Sınavda sorulan sorular genelde kullanılan araç üzerinden oluyor. Dolayısıyla aday sürekli eğitimini aldığı araçla sınava girmeze işler biraz zora giriyor. Bunun için sürücü kursu seçerken sınavda aynı araçla girilip girilmeyeceği konusunda bilgi almak gerekir.

Direksiyon sınavında sürücü adaylarına sorulacak sorular ve bu sorularla ilgili ayrıntılar aşağıda yer almaktadır.

Direksiyon Sınav Soruları 2020

Lastiklerin Hava Basınç Değeri Ne Olmalı?

Direksiyon sınavına girecek olan sürücülere bu yıl araçların lastik basınç değeri hakkında sorular soruluyor. Buna göre sınavdaki görevli aracın lastik basınç değeri kaç sorusunu sorabilir. Bunun için binilen araç ve aynı segmentteki araçların lastik basıncının kaç olduğunu öğrenmek gerekir.

El ve Ayak Freni

Otomobillerde iki tip fren sistemi vardır. Bunlardan birincisi ayak freni ikincisi ise el frenidir. Ayak freni aracın hızını düşürmek, durdurmak ve yokuşta kalkmak için kullanılır. El freni ise araç durduktan sonra sabitlemek ve eğilimli yollarda aracı kaldırmak için kullanılır.   

Araç İçi Lambaları 

Araç ışıklandırma sistemlerinin tamamı ulaşması kolay olması gereken yerlerdedir. Aracın sürüşünü etkileyen faktörlerden birisi olan aydınlatma ekipmanları, araca daha iyi hakimiyet sağlayabilmek için önemlidir. Direksiyon sınavında ise aracın içi ile ilgili aydınlatmalar hakkında sorular sorulur. Sınav sırasında sizden hangi aydınlatmayı açmanız isteniyorsa mutlaka yerini ve görevini bilmeniz gerekir. 

Araç İçi Gösterge

Göstergeler sürücünün en önemli yardımcısıdır. Direksiyon sınavında ön paneldeki göstergelerin anlamlarıyla ilgili sorular soracaktır. 

Sinyal ve İkaz İşaretleri

Sinyal ve ikaz işaretleri önceki yıllarda da sorulan sorular arasındaydı yeni sistemde de halen soruluyor.

Vites Sayısı

Araçlar otomatik ve manüel şanzıman olarak iki bölüme ayrılmıştır. Binek araçlarda genelde araçlar 5 ileri 1 geri vites şeklindedir, ancak yeni nesil araçlarda 6–7–8 viteste olabiliyor. Bunun için bindiğiniz aracın kaç vites olduğunu mutlaka öğrenmelisiniz.

Debriyaj – Fren – Gaz

Her sürücü direksiyon koltuğuna oturduğunda debriyaj, gaz ve frenin nerede olduğunu bilmesi gerekiyor. Gaz sağda fren ortada ve debriyaj soldadır. 

Direksiyon sınavında neler soruluyor sorusunun yanıtı yukarıdaki gibidir. Ancak bu sorular komisyonun tercihine göre sorulduğu için hepsi sorulabilir ya da sorulmayabilir.

MEB ehliyet sınav soruları ( e-sınav soruları ) hakkında detaylı bilgiler almak için https://www.surucukurslari.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.12.2021

Sürücü Kursu Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

23.06.2020

K1 Belgesi Nedir ve Kimler Alabilir

16.09.2020

Motor Arıza Lambası Neden Yanar, Yanınca Ne Yapılmalıdır

30.03.2020

Stajyer Ehliyet Nedir