Direksiyon Pompası Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir

ABONE OL
Direksiyon Pompası Nedir - Arıza Belirtileri Nelerdir

Direksiyon bir aracın sağa ya da sola doğru dönmesini sağlayan sistemdir. Büyük bir aracı hareket ettirebilmeniz ve istediğiniz yere doğru döndürebilmeniz için büyük bir kuvvet sarf etmeniz gerekir. Bunu eski model araçlardan mutlaka bilirsiniz. Hidrolik direksiyon sistemi ise bu kuvveti en aza indirebilmek için geliştirilmiş ve araç ne kadar büyük olursa olsun hidrolik direksiyon sistemi sayesinde basit bir şekilde döndürülebilir.

Hidrolik Direksiyon Pompası Nedir?

Hidrolik direksiyonun çalışması direksiyon pompasıyla mümkün olur. Bu pompa özel olan bir haznenin içinden özel sıvıyı çeker ve direksiyon dişlisinin dönebilmesi için baskı yapar. Bu sayede siz direksiyonu çevirdiğinizde araç zorlanmadan dönecektir.

Hidrolik direksiyon pompası hareketini bir kayış ve kasnak ile motordan alır. Bu pompanın görevi ise hareket enerjisini hidrolik enerjiye çevirerek sistemin ihtiyaç duyduğu yağ basıncını sağlamaktır. Bu sayede direksiyon tek elle çevrilebilir.

Hidrolik Direksiyon Pompası Nasıl Çalışır?

Direksiyon için güç kanatlı bir pompa tarafından elde edilir. Kanatlar döndükçe hazne içerisindeki hidrolik yağ düşük basınçta emer ve yüksek basınçta çıkış hattına basar. Pompa tarafından sağlanmış olan bu akış miktarı ise motorun devrine göre belirlenir. Yani siz motoru rölantide çalıştırdığınızda yeterli akış sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Sonuç olarak motor devri arttıkça pompa ihtiyaç duyulan yağın harekete geçmesini sağlar. Basıncın çok olmasının önüne geçmek içinde pompa basınç kontrol valfine bağlıdır.

Döner Valf Nedir?

Hidrolik direksiyon sistemi mutlaka amacına uygun olarak çalışması gerekir. yani sürücü araca oturduğunda herhangi bir kuvvet uygulamıyorsa ya da düz bir çizgi hattında gidiyorsa devreye girmemesi gerekir. Yani direksiyondaki kuvveti algılayan parça döner valf’tir.

Direksiyon Pompası Arıza Belirtileri

Direksiyon pompası hem mekanik hem de elektrikli parçalara sahiptir. Bunun içinde aşırı kullanım sonucunda zamanla istenilen verimi sunmayabilir. Arızalı bir direksiyon pompasının belirtileri ise şöyledir:

  • Direksiyonu Çevirirken İnleme Sesi
  • Direksiyonun Yavaş Tepki Vermesi
  • Direksiyon Sertleşmesi
  • Araç Çalışırken Ciyaklama Sesi
  • Arabanın Altında Kırmızımsı-Kahverengi Sıvı Birikintisi

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.10.2020

Fahri Trafik Müfettişi Ne Demek

01.03.2022

Havsa Sürücü Kursları - Havsa Ehliyet Kursları

03.05.2021

Viraj Denge Kolu Nedir

09.08.2021

Yakıt Enjektör Temizleyici Nedir ve Nasıl Kullanılır