Devirdaim Pompası Nedir? Ne İşe Yarar

ABONE OL
Devirdaim Pompası Nedir - Ne İşe Yarar

Otomobillerde bulunan tüm bileşenlerin bir görevi vardır ve tüm bu bileşenlerin hatasız olarak çalışması gerekir. Sistemin herhangi bir yerinde meydana gelebilecek basit bir sorun hem güvenlik riski oluşturabilir hem de aracın diğer aksamlarına zarar verebilir. Devirdaim pompası da böyle önemli bir sistemin parçasıdır.

Devirdaim pompası otomobil soğutma sisteminin önemli bir parçasıdır. Yani basit bir şekilde tanımlayacak olursak basit bir düzeneğe sahiptir ve motor soğutma suyunun dönmesini sağlar. Motorun hatasız bir şekilde çalışması için önemli olan bu hayati parça olmaması ya da arızalı olması durumunda motor bloğu, hortumlar ve radyatör zarar görecektir. Motor içinde bulunan suyun amacı motorun çalışma sıcaklığını koruması ve soğuk havalarda suyun donmasını önlemesidir. Devirdaim pompası doğru ve hatasız çalışırsa araç düzgün bir şekilde çalışır ve gitmek istediğiniz yere sizi sorunsuz bir şekilde ulaştırabilir.

Devirdaim pompası arıza yaptığında ya da artık eskidiğinde motor tamamen arızalanabileceğinden dolayı mutlaka tamir edilmesi ya da değiştirilmesi gerekir. 

Devirdaim Pompasının Görevi Nedir?

Devirdaimin görevi motorun hareket etmesini sağlayarak yanma ve patlama sonucu ortaya çıkan ısının absorbe edilmesini ve motorun uygun sıcaklıkta çalışmasını sağlamaktır. Devirdaim pompası bir sistemin parçasıdır. Bu sistem içerisinde bulunan parçalar ise şöyledir:

  • Radyatör
  • Kauçuk hortumlar
  • Motor blokları
  • Sıcaklık sensörü
  • Antifiriz deposu

Devirdaim pompası düzgün çalışırsa motorun çalışma sıcaklığı olması gereken düzeyde kalır ve bu sayede sistemin diğer parçaları da olumsuz etkilenmemiş olacaktır. Soğutma sistemi içerisinde yukarıda belirtmiş olduğumuz antifriz maddesi bulunur. Bu madde motor suyunun yazın soğuk kışın ise aşırı sıcak olmasını engellemiş olacaktır.

Devirdaim pompası içinde bulunan antifriz motor bloklarından hortumlar sayesinde radyatör içine suyun gönderilmesini sağlar. Radyatörün içinde bulunan petekler sayesinde motorun içindeki ısının alınması sağlanmış olacaktır. Eğer soğutma istenilen düzeyde değilse bu durumda sıcaklık sensörü devreye girer ve bu kez de fan çalışarak aracın aşırı ısınması engellenmiş olur. 

Suyun insan hayatı kadar otomobillerin ömrü konusunda da önemli olduğunu yukarıdaki açıklamalarımızdan yola çıkarak anlayabiliyoruz. Dolayısıyla her sürücünün hatasız araç kullanması, motor ömrünün uzaması ve güvenli seyahat için antifiriz ve su miktarına dikkat etmesi gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.11.2020

Şantiyelerde Kullanılabilecek 4 Araç

30.06.2022

Araç Lastik Ömrü Ne Kadardır, Araç Lastik Ömrü Ne Kadar Uzar

09.06.2021

Buji Neden Yağlanır, Buji Yağlanmasının Çözümü Nedir

28.09.2021

Ehliyet Almak İçin Boy Sınırı Var mı