Debriyaj Sorunu Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Debriyaj Sorunu Nasıl Anlaşılır

Debriyaj nedir?

Debriyaj, aracın itme gücünü motordan alıp tekerlere ileten mekanik bir sistemdir. Debriyaj sayesinde aracın vites geçişleri sorunsuz bir şekilde yapılabilir. Debriyaj kullanımı zaman içerisinde pratik bir hale gelirken yeni araç kullanmaya başlayan bir sürücü için debriyajın kullanılması biraz daha zor olabilir. Bu nedenle bazı sürücüler manuel araçların yerine otomatik araç kullanarak debriyaj sorununu çözmeyi tercih etmişlerdir.

Debriyaj Nasıl Çalışır?

Debriyaj sorunlarını anlayabilmek için nasıl çalıştığını bilmek gerekir. Bu nedenle sistemin parçalarını tanımakta fayda vardır. Bir debriyaj sisteminin parçaları şunları içerir:

  • Motora bağlı volan
  • Debriyaj baskısı
  • Debriyaj balatası
  • Debriyaj Rulmanı

Baskı Balata Sıyırması Nasıl Anlaşılır?

Araç kullanırken gaza bastığınızda devir yükseldikçe motor vites yükseltilmesini ister. Eğer vites değiştirdiğiniz halde aracınız bağırıyor fakat gerektiği şekilde hızlanmıyorsa bu durumda debriyaj kaçırmaya başlamıştır. Yapılması gereken en yakın tamirciye giderek baskı balatayı değiştirmektir. Eğer değişim yapılmazsa bu durumda baskı balata ısınır ve komple sıyırır. Bu nedenle aracınızın performansında sorun yaşadığınızda baskı balatayı kontrol ettirmekte fayda vardır.

Dizel araç baskı balata bittiği nasıl anlaşılır? merak ediyor olabilirsiniz. Kısaca anlatmak gerekirse bunu yapabilmenin basit bir testi vardır. Debriyajın kendine has bir sertliği vardır. Bastığınızda hafif bir zorlanma hissedersiniz eğer bastığınızda bu hissi yaşamıyorsanız debriyajınız bitmiş demektir.

Baskı Balata Arızası Nasıl Anlaşılır?

Baskı balata arıza belirtileri gösteren bazı işaretler vardır. Bu işaretlere dikkat ettiğinizde baskı balatanız bitmeden anlamanızı sağlar.

  • Araç ilk kalkışta titrer,
  • Debriyajın kavrama noktası yukarı çıkar,
  • Pedalda sertleşme olur,
  • Kötü bir koku çıkar.
  • Vites geçişlerindeki konfor yok olur.
  • Aracın çekiş performansı düşer.

Baskı Balata Değişimi Nasıl Yapılır?

Baskı balata değişimi yapılabilmesi için şanzımanın indirilmesi gerekir, ancak parça şanzımanın dışında olduğundan dolayı şanzımanın dağıtılmasına gerek yoktur. Şanzıman indirilip baskı balata seti takıldıktan sonra tekrardan şanzıman yerine yerleştirilir. Bu işlemler aracın markasına göre farklılık gösterse de ortalama olarak 2,5 saat arasında tamamlanır. Baskı balatanın değişimi için istenilen ücret parça fiyatından ziyade işçilik içindir. Zor olan değişim sürecinde birçok parçanın sökülüp takılması gerekecektir.

Debriyaj balatasını değiştirmek için herhangi bir kilometre sınırı bulunmamaktadır. Bazı araçlar iyi kullanıldıklarından dolayı debriyajın 100 bin km’yi devirdiğini de görebilirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.05.2021

Tam Kapanma Sürecinde Ulaşımla İlgili Merak Edilenler

13.01.2022

Güzelbahçe Sürücü Kursları - Güzelbahçe Ehliyet Kursları

29.11.2022

Çiğ Benzin Kokusunun Nedeni Nedir

30.06.2021

2022 Taşıt Kredisi Nasıl Çekilir