Debriyaj Nedir

ABONE OL
Debriyaj Nedir

Debriyaj, basitçe ifade etmek gerekirse, manuel araçta dönme gücünü motordan tekerleklere aktaran mekanik aksamdır.

Kavrama iki veya daha fazla döner mil bağlayan arabanın parçasıdır. Manuel bir araçta debriyaj, motordan gelen şaft ile tekerlekleri döndüren, şaftlar arasındaki bağlantıyı kontrol eder. Motor her zaman güç üretir ve sürekli dönen parçalara sahiptir. Tekerler ise sürekli olarak dönmediğinden dolayı debriyaj motor için hayati bir parçadır.

Debriyaj Nasıl Çalışır?

Otomobilin hızını değiştirmeden ve motoru kapatmadan tekerlekler ile motor arasındaki bağlantının geçici olarak kesilmesi gerekir. Bu işlem sırasında görev alan iki parça vardır. Bunlar: debriyaj plakası ve volan’dır.  Eğer siz ayağınızı debriyaj pedalına basmazsanız bu durumda baskı plakasını debriyaj plakasına doğru iten yaylardan gelen basınç aynı zamanda debriyaj plakasını volan çarkına doğru iter ve motorun hareketini tekerleklere aktaran şafta bağlar.

Ayağınız debriyaj pedalına bastırdığında, bir dizi yay ve pim aracılığıyla baskı plakasını debriyaj plakasından uzağa çeker ve serbest bırakma çatalına bastırır. Bu işlem tekerlekle motor arasındaki bağlantının kopmasına neden olur. Yani artık tekerlekler motorun gücüyle değil, kendi gücüyle dönmeye devam eder.

Bu prensiple çalışan debriyaj vites değiştirmek için tekerlekleri motordan ayırmanıza ve arabanızın hızı üzerinde kontrol sahibi olmanıza imkan tanır.

Debriyajı Ne Zaman Değiştirmelisiniz?

Aşağıda bahsedeceğimiz maddeler debriyajınızın değişim zamanının geldiğini gösteren belirtilerdir.

  • Normalde debriyaj her iki yönde de sorunsuz bir şekilde serbest kalır. Ancak siz vites değiştirmek için debriyaja bastığınız da dişlilerin birbirine çarpması gibi bazı sesler duyarsanız bu değişim zamanının gelmiş olduğunu gösterir ve bir ustaya göstermenizin vakti gelmiş demektir.
  • Aracın çekiş gücü düşmeye başlar
  • Araç yokuşta kalkarken zorlanır
  • Birinci viteste araç kalkmayabilir,
  • Debriyaj boşa çıkar,
  • Vites geçiremezsiniz,

Debriyajın Aşınmış Olduğunu Bakarak Görebilir Miyim?

Debriyaj görüş alanından uzağa gizlenmiştir. Bunun için gözle görebilmeniz söz konusu değildir. Yalnızca sürüş sırasında yukarıda bahsetmiş olduğumuz maddelerden birisini yaşarsanız debriyajınız aşınmış olabilir.

Otomobillerle ilgili merak ettiğiniz tüm konulara https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.08.2020

Yokuş Aşağı Boşa Atılır mı

01.03.2021

2021 SRC Belgesi Ücretleri Ne Kadar

10.02.2021

Otomatik Şanzımana Bakım Yaptırmak Gerekiyor mu

06.04.2022

Afyonkarahisar İhsaniye Sürücü Kursları - İhsaniye Ehliyet Kursları