Debriyaj Bilyesi Nedir

ABONE OL
Debriyaj Bilyesi Nedir

Debriyaj sistemi, ana silindir, yarım silindir, baskı plakası, balata bilye ve debriyaj çatalından oluşur. Bilye manuel şanzımanlı araçlarda bulunan önemli bir parçadır.

Debriyaj bilyesinin görevi tekerleklerin aracın motoruna bağlanmasını sağlamaktır. Vites değiştirmek için debriyaja bastığınızda tekerlekler geçici olarak motordan ayrılır. Debriyaj bilyesi ise aracın boşa çıkarılması için kullanılmış olan basit fakat önemli bir parçadır. Debriyaj bilyesi arıza yaptığı zaman vitesin değiştirilmesi zorlaşır. Eğer bu şekilde uzun süre boyunca kullanılmaya devam ederse bu durumda şanzıman ve debriyajın arızalanmasına neden olabilir. 

Debriyaj Bilyesi Nasıl Çalışır?

Otomobilde vites değişimi esnasında motor ile şanzımanın birbirinden anlık olarak ayrılması gerekir. Debriyaja basıldığında debriyaj volana yaklaşır ve bu da debriyaj baskısının içeri doğru itilerek serbest kalmasını sağlar. Bu ayrım gerçekleştiği zaman ise aracın viteslerinin geçişi daha rahat bir şekilde olur. Motorda debriyaj ile şanzımanı birbirinden ayırmadan vitesin geçişi söz konusu değildir. Aksi takdirde motora ve şanzımana zarar verilmiş olur. Vites değiştirdikten sonra debriyaj bilyesi yeniden eski haline döner ve araç yoluna devam eder.

Debriyaj Bilyesi Arızaları Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Debriyaj sisteminin tüm parçaları aracın güvenliği ve motorun işlevselliği için önemlidir. Eğer debriyajın bilyesi görevini tam olarak yerine getiremezse bu durumda araç arıza vermeye başlar ve bunun da birtakım belirtileri ortaya çıkar. Örneğin bilye aşınarak ya da uzun süre boyunca çalışmayarak hasar görmüşse bu durumda rulman bozulur.

Debriyaj Pedalında Titreşimler

Aracın vites değişimi esasında debriyaja basıldığında titreme meydana gelirse bu debriyaj bilyesinin arızalı olabileceği anlamına gelecektir. Titreme bilye ile baskı plakası düzgün hizalanmamış olduğunu gösterir. Bu titreşimler ise aracın içerisinde adeta ufak kalp çarpıntısı şeklinde hissedilir.

Vites Geçişlerinde Sorunlar

Bir aracın vitesi tam bir performans elde edilebilmek için düzgün çalışması gerekir. Eğer vites geçişlerinde direnç yaşıyorsa bu sorunun olduğunu gösterir. Debriyaj bilyesinin arızası geçişlerdeki sorunun yaşanmasında en önemli problemlerin başında gelir. Debriyaja bastığınızda araçtan farklı sesler gelmeye başlamışsa tamirciye götürme zamanınız gelmiş demektir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.12.2022

Conta Yanması Nedir? Conta Neden Yanar

21.05.2021

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır

18.12.2020

Yeni Başlayanlar İçin Karavancılık

12.09.2022

Ehliyete El Koyma İşleminin Hukuki Boyutu