Debriyaj Arızası Nasıl Anlaşılır? Debriyaj Arızasının Belirtileri Nelerdir

ABONE OL
Debriyaj Arızası Nasıl Anlaşılır - Debriyaj Arızasının Belirtileri

Debriyaj, motorun desteği ile güç aktarma organlarının bağlantısını kesmeye yarayan, otomobilin sarsıntısız hareketini amaçlayan bağlantı noktasına verilen isimdir. Debriyaj sayesinde aracın vites geçişi hasarsız bir şekilde gerçekleştirilmiş olur. 

Otomobillerde bulunan tüm parçalar gibi debriyajında bir ömrü vardır. Debriyaj ömrünü tamamladığında ya da herhangi bir nedenden dolayı arıza yaptığında bazı belirtilerle soruna işaret eder. Aşağıda debriyajda meydana gelen arızalar ve belirtileri başlıklar halinde belirtilmiştir.  

Debriyaj Arızaları ve Belirtileri 

Debriyajın Kaçırması 

Debriyaj balatasında meydana gelen sorunların başında debriyajın kaçırması vardır. Debriyaj balatası zamanla yıpranır ve eskir. Deformasyona bağlı olarak yaşanan böyle bir durumda yapılması gereken balatanın yenisiyle değiştirilmesidir. Debriyaj kaçırmasına neden olan başka bir sorunda şanzıman veya volandan sızan yağın balatayı etkilemesidir. 

Balatanın Aşınması 

Otomobil kullanırken debriyaj en çok baskıya maruz kalan parçadır. Dolaysıyla ayağınızın sürekli debriyajda olması balatanın da aşınmasına neden olacaktır. Aşağıda balatanın hızlı aşınma nedenleri vardır. 

  • Debriyaja hızlı, sert ve zamansız olarak basılması balatanın aşınmasına neden olur. 
  • Volan yüzeyinde meydana gelen çatlaklar ve pürüzler balatanın aşınmasına neden olur. 
  • Pedalda meydana gelen bazı sıkıntılar, 

Debriyaj Ayırmama Sorunu 

Debriyajın ayırmama sorunu yaşandığında yapılması gereken pedal boşluk bağlantısı ayarının kontrol edilmesi olmalıdır. Baskı plakasında bulunan ayırma parmakları kontrol edilerek yıpranmış ya da kırılmış olup olmadığı incelenmelidir. Kavrama diskindeki gevşeme ya da yıpranmada ayırmama sorununa neden olabilir. 

Debriyaj (Kavrama) Arızası 

Aracın debriyaj kavramasındaki sorunlar genellikle bakımsızlıktan, ayar yapılmamasından ya da debriyajın bir yere çarpılmasından kaynaklanmaktadır. Böyle durumlar meydana geldiğinde aşağıdaki belirtiler oluşmaya başlayacaktır. 

  • Pedal boşluğu az olması ya da hiç olmaması durumunda boşluğun ayarlanması gerekir. 
  • Aracı hareket ettirirken ilk kalkış anında araç gaza basıldığında patinaj çeker ve hızlanma. Bu debriyajın kayma yaptığı anlamına gelir.  

Debriyajın Sarsıntı Yapması 

Debriyajın sarsıntısı aracın ilk kalkışı esnasında ya da vites değiştirildiğinde ortaya çıkar. Böyle bir durumda yapılması gereken işlem balataların değiştirilmesini sağlamaktır. Değişim yapılmadığı sürece hem disklere zarar verilmiş hem de konforsuz bir kalkış gerçekleştirilmiş olur. 

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.12.2022

Kasko Sigortası Fiyatları 2023 – Kasko Değer Listesi Sorgulama

09.12.2021

Maltepe Sürücü Kursları - Maltepe Ehliyet Kursları

30.03.2020

Ehliyet Değişimi

22.12.2020

Lastik Basıncı İzleme Sistemi (TPMS) Nasıl Çalışır