Debriyaj Arızası Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Debriyaj Arızası Nasıl Anlaşılır

Debriyaj, otomobilin en önemli parçaları arasında yer alır. Manuel bir araca sahipseniz debriyaj olmadan aracın hareket etmesi mevzu bahis değildir. Debriyaj motorun vasıtası ile birlikte güç aktarımı ekipmanlarındaki bağlantının kesilmesi ve aracın akıcı bir şekilde yoluna devam etmesini sağlar. Araç hızlanırken veya yavaşlarken kesinlikle debriyajın devreye alınması ve vitesin buna bağlı olarak değiştirilmesi gerekir. Bir anlamda debriyaj için parçalar arası iletişimi sağlayan aksam demek yerindedir.

Debriyaj Arızası Nasıl Anlaşılır?

Otomobillerdeki bütün parçalar gibi debriyajında sorun olması normal bir durumdur. Eğer araç hareket ederken vites değiştirilmek istenirse geçme yapmıyor veya zorlanıyorsa bu durumda debriyaj arızasından söz etmek mümkündür.

Debriyaj arızası özellikle yokuş yukarı kalkışta kendini belli eder. Örneğin; aracın debriyajlı bitmişse aracı yokuş bir yolda kaldırırken zorlanabilirsiniz veya araç yerinden oynamaz.

Debriyaj arızasının tespit edebilmenin tekniklerinden biri de aracı düz bir yere park ettikten sonra çalışırken 3 ya da 4’e alıp hareket etmesini sağlamaktır. Eğer ki aracın motor devri sabit kalıyor ve düşmüyorsa bu durumda arızadan bahsedilebilir.

Debriyaj pedalı yukarıdan kavramaya başlamışsa böyle bir durumda debriyaj plakası aşınmış demektir. Aşınmaya başladığından dolayı aracın içinde kötü koku oluşur ve araç daha fazla yakıt tüketmeye başlar.

Debriyaj Kaçması Nedir?

Balataların üstündeki sorunlardan kaynaklanan bir sorun olarak bilinen debriyaj kaçması, epey önemli olan bir sorundur. Debriyaj kaçması, aracın balatalarının yıpranması sonucunda ortaya çıkar. Sorunun çözülebilmesi için düşünmeden debriyaj balatalarının değişiminin yapılması gerekir.

Balata Aşınması Nedir?

Bazı kişiler araç kullanma esnasında ayaklarını farkında olmadan tam olarak debriyajdan çekmez. Böyle bir durum olduğunda bir süre sonra balata aşınması meydana gelir.

Balataların aşınmasına sebep olan durumlar arasında aracın vitesinin zamanından önce değiştirilmeye çalışılması da yer alır. Volanın üzerinde meydana gelen çatlamalar veya pürüzler olması balatanın daha erken bir zamanda zarar görmesine sebep olur.

Debriyaj Ayırmama Sebebi Nedir?

Sorunun saptanabilmesi için debriyaj pedal boşluğunu, bağlantı ve pedal ayarını kontrol etmek gerekir. Kavramada meydana gelen gevşeme veya yıpranma debriyaj ayırmama sorununu ortaya çıkar.

https://www.surucukurslari.com 

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.02.2022

Lastik Hız Endeksi Nedir, Lastik Sürüşü Nasıl Etkiler

09.07.2021

2022 Hyundai Kona İnceleme

30.03.2020

Ehliyet Yenileme Süresi Ne Zaman Bitiyor

01.07.2022

LPG Tankı Değişimi Nasıl Yapılır, LPG Tank Değişim Süreci