Damperli Kamyon Nedir

ABONE OL
Damperli Kamyon Nedir

Yük taşıyan kamyonların kasa bölümlerinin havaya kaldırılmasını sağlayan mekanizmaya damper denir.

Damperli araçta kasa arkada bulunur ve ön taraftaki sisteme bağlı hidrolik kasayı yukarı doğru iter. Sistem kaldırma esnasında aracın sallanmasını ve titremesini engeller. Kamyonun taşıdığı yük ise damper sayesinde kolaylıkla istenilen yere boşaltılabilir. Damper bulunan araçlara genel olarak damperli kamyon adı verilir.

Damper denildiği zaman ilk akla gelen şey ağır yük taşımacılığı olur. İşin yapılma amacına bağlı olarak damper yükü yandan boşaltabilme özelliğine de sahip olabilir. Bunun için damperli bir kamyon alınırken işe göre satın alınması gerekir.

Türkiye’de inşaat sektörü içerisinde önemli bir yere sahip olan damperli kamyonlar, inşaatlara getirilen ya da inşaatlardan alınan malzemeleri taşır. Özellikle kum, çakış, taş ve moloz gibi malzemeler kolay boşaltılabilme özelliğinden dolayı damperli kamyonlar tarafından taşınır. Hidrolik sistemin yükü boşaltabilmesi hem hızlı hem de ekstra insan gücünün gerekmemesinden dolayı maliyet bakımından da avantaj sağlar.

Damperli Kamyon Çeşitleri

Damperli kamyonlar farklı seçeneklerde üretilir. İşin tipine göre uygun damperin seçilmesi gerekir. Örneğin taşınacak malzeme hem hafif hem kuru olabileceği gibi hem ağır ve ıslakta olabilir. Kamyon satın alınırken görev yapacağı yerinde iyi düşünülmesi gerekir. Kamyonun girdiği yerde manevra alabilmesi işin daha kolay yapılmasına imkan tanımış olacaktır.

Damperli kamyon çeşitlerine genel olarak baktığımızda şu şekilde listeleyebiliriz.

Araç Üstü Damperler

Özellikle inşatlarda, yol yapımlarında, hafriyat taşımacılığında kullanılan damperlere denir. Bu tür damperlerde genişlik 2,550 mm uzunluk ise 5000–6000 mm şeklinde olur.

Küvet Tipi Damperler

Kum, mıcır, asfalt gibi malzemelerin taşındığı damperle denir. Genişliği 2550 mm, uzunluk 6700 mm – 8000 mm arasındadır. Bu tip damperlerin içine ne koyarsanız şeklini alması gerekir.

Kaya Tipi Damperler

Adından da anlaşılacağı gibi kaya ve taş gibi iri ve ağır malzemelerin taşınmasını sağlamak amacıyla kullanılan damperlere denir. Bu tip damperler hareket kabiliyeti açısından kuvvetli olması gerekir.

Kaya tipi Dev damper

Ağır malzemelerin yanı sıra çok büyük kayaların taşınması için üretilmiş olan damperlerdir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.03.2021

Araçtan Yola Çöp Atmanın Cezası 2021

23.09.2020

Yeni Sürücülerin Alabilecekleri En İyi 3 Araç

26.01.2023

Trafik Cezaları Siliniyor! 10 Bine Yakın Ehliyet İade Edilecek

12.06.2020

Neden Kasko Yaptırmalısınız