Çocuğun Ön Koltukta Oturmasının Cezası Ne Kadar? 2021

ABONE OL
Çocuğun Ön Koltukta Oturmasının Cezası Ne Kadar

Karayolunda sürücü ve yayaların can güvenliğini sağlamak ve mal kaybını önlemek için birtakım kanunlar düzenlenmiştir. Bu kanunlara uyulmaması ise cezai yaptırımlarla sonuçlanır. Bunun için trafikte araç kullanan ve yayaların uyması gereken birtakım zorunluluklar vardır.

Bu zorunluluklardan bir tanesi de çocuk koltuğu kullanımıdır. Çocukların belli bir yaşa gelinceye kadar araçta seyahat ederken çocuk koltuğunda oturması gerekir.

Çocuğun Ön Koltukta Oturma Cezası

Trafik kazalarına genel olarak baktığımızda ölümlerin büyük bir nedeni ön koltukta meydana geliyor. Doğal olarak bunun en önemli önleyicisi de emniyet kemeri oluyor. Emniyet kemeri bir kaza anında yolcu veya sürücünün camdan fırlamasını, cama çarpmasını engelliyor bu da kazayı olabildiğince en az riskle tamamlama imkanı sağlıyor. Çocuklar ön koltukta oturduğunda ise belli bir kilo ve boya sahip değillerse emniyet kemeri görevini yerine getiremiyor. Bunun için ön koltukta oturan bir kişinin en az 1,5 metre uzunluğunda, 36 kilonun üzerinde ve 10 yaşından fazla olması gerekiyor.

Bebek Koltuğu Kullanmama Cezası 2021

Yukarıda belirtmiş olduğumuz şartların altında olan çocukların araçta otururken mutlaka bebek koltuğu kullanmaları gerekiyor. Bu cezanın en önemli nedeni caydırıcılık ve bu sayede çocuğun hayatının riske edilmemesini sağlamaktır. Eğer bir çocuk arabada bebek koltuğu olmadan seyahat ederse bu durumda 144 TL para cezası ödenmesi gerekir.

Hangi Yaşta Hangi Bebek Koltuğu Kullanmalır?

Anakucağı Modeli: Yenidoğan bebekler araçta 10 kilo ve 9 aylık olana kadar ana kucağı modelinde bir çocuk koltuğu ile seyahat etmesi gerekir.

Bebek Koltuğu Modeli: 9–4 yaş arasındaki çocukların arka koltukta ve monte edilmişi olan bebek koltuklarında seyahat etmesi gerekir.

Emniyet Kemerine Bağlanan Çocuk Koltuğu: 3–5 yaş arasındaki çocukların emniyet kemeri bağlanabilecek olan oto koltuklarında oturması gerekiyor.

Yükselticili Çocuk Koltukları: 6–12 yaş arasındaki çocuklar yükseltici adı verilen koltuklarda seyahat etmeleri gerekir. Bu tip koltuklar koltuk üzerine monte edilerek güvenli olması sağlanır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.10.2021

Direksiyon Sınavına Girmezsem Hakkım Yanar Mı

10.09.2020

Zincir Nasıl Takılır

17.08.2022

Araç Mahrumiyeti İcra Takibi Nedir, Araçtan Mahrum Kalma

23.11.2022

TOGG Ön Sipariş Ne Zaman Alınacak? TOGG Fiyatı Ne Kadar Olacak