Çarpışma Testi Nedir

ABONE OL
Çarpışma Testi Nedir

Araba tasarımcıları ve mühendisleri, tasarladıkları otomobilleri mümkün olduğu kadar güvenli hale getirmeye çalışırlar. Bunun içinde üretilen her araç ilk olarak çarpışma testinden geçmesi gerekir. Çarpışma testi, bir arabanın bir çarpışmada ne kadar güvenli olduğunu test etmenin önemli bir yoludur.

Çarpışma testi yapılırken arabaya ve yolculara ne tür hasar verildiğini görmek için arabayı çeşitli hızlarda sağlam bir bloğa çarpmayı içerir. Çarpışma testlerinde, farklı çarpışma türlerini simüle etmek için arabaların çeşitli açılarda ve hızlarda bariyere vurması gerekir. En yaygın olanları NCAP ve ANCAP çarpışma testleri olmak üzere birçok çarpışma testi standardı vardır.

İlk çarpışma testlerinde insan kadavraları kullanılıyor, ezilme ve yırtılma sınırlarının nerede olacağının görülmesi hedefleniyordu. Ancak, etik sorunlar kısa sürede kadavra testini neredeyse imkansız hale getirdi. Günümüzde kullanılan çarpışma testi mankenleri geliştirilmeden önce bir hayvanlar ve cesur canlı insanları kullanılması da denendi.  

Çarpışma Testi Mankeni

Çarpışma testi mankeni, kaza sırasında bir insan vücuduna ne olduğunun simülatörü olarak kullanılır. Yani bir insanın tam ölçekli bir kopyası denilebilir. Günümüzde çarpışma testlerinde halen kadavraların kullanıldığını biliyoruz. Nedeni ise kazalarda yumuşak doku hasarının ne şekilde olduğunun incelenmesini sağlamaktır. Örneğin Renault Megane çarpışma testlerinde kadavralar kullanmış ve Euro NCAP'ten tam beş yıldız alan ilk küçük otomobil olmuştur.

Euro NCAP Testleri Nasıl Yapılıyor?

Euro NCAP, yeni nesil otomobillerin güvenlik performanslarının ölçülmesi için yapılır. Yapılan çarpışma testlerinin amacı olası kazalarda bazı önemli sonuçların önceden tespit edilmesini sağlamaktır. Euro NCAP testlerinde otomobillerin ön, yan ve direklerinin sağlamlığı kontrol edilir. Ön çarpışma testi esnasında araç 60 km hızla giderken duran bir bariyere hızla çarpılır. Yan çarpışma testinde ise 50 km hızla 1,5 genişliğindeki bir bariyere sürücü kapısından çarpılır.

Direk çarpışma testinde ise 29 km hızla 259 mm çapındaki bir direğe sürücü kapısından çarpılır.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz bu 3 çarpışma Euro NCAP testi için standarttır.  Bu sayede aracın güvenlik donanımları kontrol edilir ve geliştirilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.05.2020

Sürücü Belgesi İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır

07.10.2021

Başka Ülkenin Ehliyeti Türk Ehliyetine Nasıl Dönüştürülür

17.11.2022

Ehliyet Randevu Nasıl Alınır 2023? Ehliyet Almak İçin Randevu

21.05.2021

Ehliyet Fiyatları Ne Kadar? 2021