Çamurluk Davlumbazı Nedir

ABONE OL
Çamurluk Davlumbazı Nedir

Çamurluk davlumbazı denildiğinde akla ilk gelen şey aracın tekerleklerinin çamurdan korunmasını sağlamak geliyor olsa da aslında davlumbaz aracın hava akışını dengelemesini sağlayan önemli bir aksamdır.

Tekerleklerin hemen üzerinde bulunan yan çamurlukların iç kısmındaki bu davlumbazlar plastik malzemeden esnek olarak yapılır.

Çamurluk davlumbazı sayesinde araç hareket halindeyken önden gelen rüzgarın aracın motoruna girmesi engellenmiş olur. Doğal olarak bu da yakıt tüketimini azaltır.

Çamurluk davlumbazının görevlerinden birisi de aracın çamurlu yollarda hareketini kolaylaştırmasıdır. Araç hareket halindeyken yoldaki su ya da çamur tekerlekler ile aracın içerisine girmeye çalışır, davlumbaz ise bu durumu engeller.

Çamurluk davlumbazının zarar görmesi ya da kırılması halinde değiştirilmesi gerekir. Değişim hem kolay hem de ucuzdur.

Çamurluk Davlumbazı Olmazsa Ne Olur?

Otomobillerin düzenli çalışması kadar keyifli bir şekilde hareket edebilmesi de gerekir. Çamurluk davlumbazı bu konforu sağlayacak önemli parçalardan bir tanesidir. Aracın ön bölümünde kaput altında bulunan tüm parçalar aracın seyri esnasında hareket etmeye başlar ve dolayısıyla dışarıdan gelebilecek olan tüm nesneler bu düzenin bozulmasına etki edebilir. Davlumbaz tekerlek ile motoru birbirinden ayırıp engel koyduğu için içeri herhangi bir nesnenin girmesi de engellenmiş olur.

Çamurluk davlumbazları özellikle kışın büyük görev yaparlar. Kış mevsiminde kar ve çamur gibi kirleticilerin çok fazla olması bu davlumbazların olmaması durumunda aracın güvenliğini de tehlikeye atacaktır.

Araçta davlumbazın olmaması halinde aşağıdaki sorunlarla karşılaşılabilir:

  • Motor su alabilir.
  • Şasede paslanma meydana gelebilir.
  • Piston kolu eğilebilir.
  • Elektrik tesisatına su sızabilir.

Yani hem basit hem de ucuz olan bir parça aslında araç için oldukça hayati bir öneme sahiptir. Bu parçanın kırılması ya da hasar görmesi durumunda mutlaka değiştirilmesi gerekir.

Çamurluk Davlumbazı Neden Zarar Görür?

Çamurluk davlumbazı plastik ve esnek bir parça olduğundan kolay olmasa da hasar görebilir. Ancak bu parçanın hasar görmesi için darbe alması gerekir. Aşağıda bahsedeceğimiz hususlar bu hasara neden olacaktır.

  • Lastiklerin normal ebatın üzerinde olması.
  • Aracın kaza yapması.
  • Taş ve benzeri nesnelerin hızlı çarpması.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

02.02.2021

LPG ile Benzin Karşılaştırması

10.08.2022

Araç Muayene Randevusu, Araç Muayene Ücretleri 2022

20.11.2020

Yaşlı Sürücülerin Araç Kullanırken Dikkat Etmesi Gerekenler

17.07.2020

Otobüs Durağına Park Etme Cezası