Cam Yükseltici Nedir

ABONE OL
Cam Yükseltici Nedir

Otomobillerin camlarının indirilip kaldırılmasını sağlamak için kullanılan sisteme cam yükselticisi denir. Bu sistem mekanik ve elektronik olarak üretilir. Otomobillerdeki ilk cam yükselticileri, aracın kenarlarında yer alan kanat biçimindeki kapanıp açılan modellerdi. Örneğin efsane olarak binen Citroen 2CV modeli bu şekilde bir araçtır.

O dönemde otomobillerde sürgülü camlar kullanılıyordu. Bu tercihin yapılmasının nedeni ise üretim maliyetlerinin düşük olması hem de içeriye suyun girmemesini sağlamaktı. Cam yükselticileri ise camın yönünü değiştirerek içeri su girmesine olanak tanımıştır. Camın sudan zarar görmemesi içinde kapıların alt kısımların su giderleri yapılmıştır.

Otomobillerde ilk manuel pencereler 1928 yılında yapılmış ve kapı içerisinde bulunan yay ile cam istenilen yüksekliğe sabitlenebilmekteydi. Bu versiyondaki araçlara koldan çevirmeli cam denirdi.

Elektronik Cam Yükseltici

Elektronik cam yükselticileri ilk kez ABD’de uygulanmaya başlamış ve 1941 yılında Lincoln aracında kullanılmıştı. Avrupa’da ise bu sistem ilk olarak 503 BMW modelinde kullanılmaya başlanmış. Günümüzde her sınıf ve segmentteki araçlarda elektrikli cam yükselticileri bulunmaktadır.

Elektronik camların yükseltilebilmesi için aracın kapı kolunda ya da ön konsolda düğmeler bulunmaktadır. Bu sayede tek bir düğmeye basarak zahmetsizce aracın camı indirilip kaldırılabilir.

Bu sistem ön kapılarda kullanılabildiği gibi istenirse arka kapılar içinde kullanılabilmektedir. Arka kapıların çocuklarında oturabileceği göz önünde bulundurularak tehlikenin oluşmaması için sistem üzerinde bir kilit düğmesi de eklenmiştir. Kilit düğmesine bastığınızda aracın arka camını istediğiniz şekilde kilitleyebilirsiniz. Bu sayede siz tekrar düğmeye basmadan arka camların kilitlerinin açılması söz konusu değildir.

Elektronik cam sisteminin çalışması bir motor aracılığı ile olur. Siz kapı kolundaki düğmeye bastığınızda motor devreye girer ve silindir halatını devreye alır ve bu sayede aracın camı aşağıya indirilebilir ya da yukarıya kaldırılabilir.

Sistem üzerinde bir de sensörler vardır. Bu sensörler güvenlik adına dahil edilmiştir ve olası bir şekilde cam istenmeden kapatıldığında önüne bir engel gelmesi halinde tekrar kendisini aşağıya indirir, bu da örneğin elinizi cama koyduğunuzda zarar vermemesini sağlar.

Otomobiller hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.11.2023

Özel Direksiyon Dersleri Hakkında Merak Edilenler

18.08.2020

Yokuş Kalkış Desteği Nedir

04.06.2021

Elektrikli Turbo Nedir? Nasıl Çalışır

13.02.2023

Araç Muayenesi Randevu Alma Nasıl Yapılır 2023