Çalınan ve Pert Araç Sigortası Ödemesi Nasıl Yapılır

ABONE OL
Çalınan ve Pert Araç Sigortası Ödemesi Nasıl Yapılır

Trafik sigortası sıfır ya da ikinci el olsun tüm araçlarda zorunlu olan bir güvence türüdür. Araç alındıktan hemen sonra sigorta poliçesinin de hazırlatılması gerekir. Trafik sigortasının amacı üçüncü şahısların güvenceye alınmasını sağlamaktır. Ancak sürücüler daha fazla güvence istiyorsa bu durumda kasko sigortası yaptırmaları gerekir. Kasko sigortası sürücünün kendi aracını güvenceye almasını sağlayan bir sigorta türüdür.

Bir otomobil sahibiyseniz kaza kadar en sıkıcı konulardan birisi aracın çalınmasıdır. Kasko aracın çalınması ya da pert olması halinde sürücüye aracın değeri kadar ödeme yapılmasını sağlar.

Pert Araç Ödemesi Nasıl Hesaplanır?

Pert araç, ağır hasar almış olan araca verilen isimdir. Araç eğer kaza sonrasında % 70’den daha fazla hasar görmüşse bu durumda araç pert olarak kabul edilir. Araç pert değeri hesaplama işlemi o günkü aracın ikinci el değeri üzerinden yapılır. Yapılan hesaplamayla aracın değeri belirlenir ve sürücüye ödemesi yapılır.

Trafik sigortası pert araç ödemesi yapılabilmesi için öncelikli olarak aracın tamir masrafının sigorta değerine yakın olması gereklidir. Ağır hasar görmüş olan araç sigorta şirketi tarafından alınarak sürücüye o günkü piyasa değeri üzerinden ödemesi gerçekleştirilir.

Perte Çıkan Araç Değer Kaybı

Perte çıkmış bir aracın ikinci el değeri düşük olacaktır. Aracın neden pert olduğu da yine aracın değer kaybında önemli bir rol oynar. İkinci elde perte çıkan araç değer kaybı hesaplaması yapılarak satışa çıkarılır.

Sigorta Ödemeyi Ne Zaman Yapar?

Araç pert olduktan sonra ödeme sigorta rayiç bedel üzerinden yapılır. Ancak bu işlemin gerçekleşebilmesi için sürücünün 4 iş günü içinde durumu sigorta şirketine bildirmesi gerekir. Sigortaya yapılan bildirim sonrasında sigorta eksperleri gelerek aracın incelemesini yapar ve bu sayede raporunu hazırlar. Eğer süreç 5 iş gününü geçerse bu durumda sigorta şirketi sorumluluk kabul etmeyebilir.

Sigortaya başvuru esnasında aşağıdaki belgelerin hazırlanması gerekir.

  • Sigorta poliçesi
  • Kaza raporu
  • Alkol raporu
  • Ehliyet
  • Ruhsat fotokopisi
  • Aracın hasarına ait fotoğraflar

Araç Çalındığında Neler Yapılmalıdır?

Araç pertin dışında çalındığında da kasko sigortası devreye girer. Hırsızlık detaylı bir şekilde gerekli makamlara bildirildikten sonra araç 30 gün içinde bulunmazsa sigorta şirketi aracın o günkü değerinden ödeme yapar.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.06.2021

İsveç Ehliyeti Nasıl Alınır

25.10.2021

Elektronik Park Freni (EPB) Nedir? EPB Arızası

20.05.2022

D Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, D Sınıfı Ehliyet Nedir

30.03.2020

E-sınav Uygulaması