Bujilerin Ne Zaman Değiştirilmesi Gerekir

ABONE OL
Bujilerin Ne Zaman Değiştirilmesi Gerekir

Buji, otomobilin ateşleme sistemindeki en önemli parçaların başında gelir. Ateşleme bobininden gelen elektriği, kablolar sayesinde bujilere aktaran parçadır. Bujiler çok önemli olduğu için mutlaka doğru çalışması gerekmektedir. Bunun için de düzenli aralıklarla kontrol edilmesi ve değiştirilmesi gerekir. Bujiler çok önemli parçalar olmasının yanı sıra değişim süreleri de birbirinden farklıdır. Bazı bujiler 5 bin km gidebilirken bazıları ise 50 bin km’ye kadar gidebilir.

Bujilerin değişim zamanları genellikle periyodik bakımlar esnasında yapılır şeklinde bilgiler olsa da bu aslında tam olarak doğru bir bilgi değildir. Normal standartlarda bujilerin her 40 bin km’de bir kontrol edilmesi gereklidir.

Bujilerin ortalama süresi LPG’li veya benzinli araçlarda da aynıdır. Eğer bakım esnasında değişim gerekiyorsa mutlaka yenisiyle değiştirilmesi gerekir.

Peki, bujilerin arızalı olduğu nasıl tespit edilir?

Arızalı Bujiler Nasıl Tespit Edilir?

Bujinin aracın performansıyla yakından ilgisi vardır. Dolayısıyla bujinin arıza yapması aracın performansının doğrudan düşmesine neden olur.

Bujiler çok dayanıklı malzemeden yapılmış olsa da yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarından dolayı zamanla aşınma ve görevini yerine getirememe gibi durumlarla karşı karşıya kalacaktır.

Buji arızalandığında araçta ilk belirti sarsıntı olacaktır. Motordan gelen vuruntu sesler ve marşa basıldığında aracın çalışma süresi uzuyorsa bu durumda bujilerde sorun var demektir.

Yukarıda bahsettiğimiz belirtilerin yanı sıra aşağıdaki problemlerde ortaya çıkacaktır.

  • Ani yapılan hızlanma
  • Araç gaz almıyorsa,
  • Araçta tekleme ve patlama sorunlarıyla karşı karşıyaysanız
  • Araç performansınızda düşüş
  • Yakıt tüketiminizde artış hissediyorsanız,

Buji Temizliği Nasıl Yapılır?

Buji temizlenmesi sağlıklı olan bir parça değildir. Bu nedenle bujileri temizleyerek düzeltmeye çalışmak yerine yenilemek en doğru çözümdür. Ancak temizlik konusunda ısrarcıysanız bu durumda yapmanız gereken işlem ise şöyle olmalıdır.

Buji temizliğini zımpara ve pas sökücü yardımıyla yapabilirsiniz. Söküm ve takım işlemlerinin düzgün bir şekilde yapılması gerekir. Uygun anahtar kullanımı söküm ve döküm açısından önemlidir. Her aracın bujisi farklı yerlerde bulunur. Bazı bujileri sökmek kolayken bazılarını sökmek ise zordur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

26.11.2020

Sürücü Kursları Direksiyon Derslerine Devam Edecek

11.08.2022

Yerli Otomobil TOGG’un Teknik Özellikleri Açıklandı

22.09.2022

Lastik Yük ve Hız Endeksi Nedir

15.11.2021

100 Ceza Puanı Dolunca Ne Olur