Bujilerin Bakımı Nasıl Olmalı

ABONE OL
Bujilerin Bakımı Nasıl Olmalı

Bujiler, motor kullanımının gizli kahramanlarıdır ve çok az bakım gerektirerek motorların çalışmasını sağlar. Aracınızın performans ve verimlilik açısından en iyiyi sunmaya devam etmesini sağlamak için zaman zaman bujilerin değiştirilmesi gerekir.

Buji Ne Yapar?

Bujiler, bir motorun ateşleme için ihtiyaç duyduğu elektrik kıvılcımını oluşturur. Yanma odasındaki yakıt-hava karışımını tutuşturur ve motorun yakıtı sorunsuz bir şekilde yanar. Bujiler motorun içindeki aşırı sıcaklıklara dayanabilirler ve yakıt sisteminden yanma odasına giren her türlü kirletici ve partikülü yakarak uygun değer sıcaklıkta çalışmasını sağlarlar.

Bujiler Nasıl Kontrol Edilir ve Değiştirilir

Bujiler çok dayanıklı olmalarına ve binlerce kilometre boyunca aşırı sıcaklıklara ve koşullara dayanabilmelerine rağmen, verimli çalışmaya devam etmelerini sağlamak için düzenli olarak kontrol edilmeleri gerekir. Günlük aşınma ve yıpranma ve tortu birikmesi, ön ateşleme ve erken aşınma da dahil olmak üzere bujilerde sorunlara neden olabilir, bu nedenle durumlarını ve performanslarını nasıl kontrol edeceğinizi bilmek iyidir.

Bujiler normalde, doğrudan motor kasasının altında, tellerin ana silindir kapağına girdiği noktada bulunurlar ve genellikle 4–8 tel şeklindedir. Aracınızın düzenine bağlı olarak bunlara ulaşmak biraz zor olabilir, bu nedenle gerektiğinde kullanıcı el kitabına başvurmalısınız.

Her bir bujiyi yanma odasından çıkarmak için buji adaptörlü bir anahtar kullanmadan önce her bir buji için kabloları ve ateşleme bobinini ayırın. Doğru sıraya geri koyabilmeniz için kabloları çıkarmadan önce numaralandırın.

Kötü bir bujiyi gösterebilecek tortu, hasar veya aşınma belirtisi olup olmadığına bakın. Fişin en ucundaki elektrota özellikle dikkat edin. Aşınmış veya paslı olmamalı ve temiz olmalı.

Yeni bujiler ekliyorsanız, yukarıdaki adımı atlayabilir ve yeni bujileri takarak hemen ilerleyebilirsiniz.

Bujilerinizin doğru aralıklı olduğundan emin olun. Aracınızın kılavuzu, motorunuz için önerilen buji aralığını size söyleyebilir.

Kötü Bujinin Belirtileri Nelerdir?

Günlük sürüş sırasında aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, bu kötü bir bujiyi gösterebilir:

  • Aracınız düzenli olarak çalışmakta zorlanıyorsa, aküden sonra kontrol edilmesi gereken ikinci şey bujilerdir.
  • Aracınız rölantideyken sert çalışabilir.
  • Gaza bastığınızda, motora daha fazla miktarda yakıt-hava gönderir. Arızalı buji ateşlemeyi yapamayacağından dolayı aracın performansında düşüş meydana gelir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.04.2022

Afyonkarahisar Sinanpaşa Sürücü Kursları - Sinanpaşa Ehliyet Kursları

21.12.2021

Bala Sürücü Kursları - Bala Ehliyet Kursları

23.02.2021

Egzozdan Mavi Duman Gelmesi Nedir

09.05.2023

Mini Ekskavatör Nedir? Nasıl Kullanılır