Buji Nedir - Arızası Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Buji Nedir - Arızası Nasıl Anlaşılır

Arabalarda basit olarak bilinen fakat üstesinden geldiği görevi düşünüldüğünde önemli bir yere sahip olan birçok eleman bulunmaktadır. Bu elemanlardan biri de bujidir. Buji, araç için kritik bir öneme sahiptir. Peki buji nedir, arızası nasıl anlaşılır?

Buji Nedir?

İçten yanmalı olan motorların ateşleme sistemi içerisinde bulunan buji, araç için önemli bir yere sahiptir. Küçük bir motor parçası olan buji, yanma odasında yakıt ile havanın karışmasını ve yanmasını sağlarken ortamda oluşan gerilimden dolayı kıvılcım oluşturmaktadır. Peki, araç için oldukça önemli olan bujiler nasıl çalışır?

Buji Nasıl Çalışır?

Arabada ortaya çıkan bir sorunun buji kaynaklı olup olmadığını almayabilmenin ilk koşulu, bujinin nasıl çalıştığını bilmektedir. Bujinin çalışma prensibi anlaşıldığından bujinin arızalanıp arızalanmadığı ya da arızanın neyden kaynaklandığını bulmak oldukça kolaylaşmaktadır.

Buji porselen bir kaplamaya sahip motor parçasıdır. Orta kısmında nikel alaşımlı bakır çekirdeğe sahip elektrot yer almaktadır. Bu elektrot sayesinde bobinden gelen negatif yüklü voltaj topraklanır ve kıvılcım oluşur. Bu sayede ateşleme gerçekleşmektedir.

Buji Arızası Nasıl Anlaşılır?

Bujilerin arabaların performansına doğrudan etki etmesinin en önemli sebebi, temel görevinin motordaki ateşleme olmasıdır. Hava – Yakıt karışımı motorun ateşleme kalitesini etkilemektedir. Bu durum da aracın performansını, verimini ve emisyon değerlerini doğrudan etkileyen bir durumdur.

İçten yanmalı motorlarda çok sayıda buji bulunmaktadır. Motorlarda yer alan bujilerden yalnızca birinin arızalanması bile pek çok ciddi soruna sebep olabilmektedir. Dolayısıyla bujilerin arızalı olduğunu anlamak aracınızın düzgün çalışması açısından oldukça önemlidir. Bujiler her ne kadar sağlam malzemelerden yapılsa da uzun süre kullanıldıkça aşınabilir ve ateşleme yapamaz. Görevini yerine getiremez. Sağlam ve düzgün çalışan bujiler bile bazı zamanlar yüksek sıcaklıklara dayanmayabilmektedir. Buji arızalarını anlamak için dikkat edilmesi gereken unsurlar aşağıdaki gibidir.

  • Yanlış zamanda ateşlenen bujilerin zarar gördüğü bilinmektedir. Aynı zamanda aracınızda da sarsıntı ve tekleme sorunlarına yol açabilmektedir. Bununla birlikte motordan vuruntu sesleri duyulabilmektedir.
  • Marşa basıldığı zaman araba uzun süre sonra çalışabilmektedir.
  • Araba sahip olduğu performansın altına düşebilmektedir. Aynı zamanda daha hızlı ve fazla yakıt tüketmektedir.

Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında bujilerin arızalı olabileceği düşünülebilir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.08.2020

Araçlar Nasıl Sınıflandırılır

09.11.2020

Uzun Yolda Güvenli Sürüş İçin 5 İpucu

06.10.2020

Pasta Cila Araca Zarar Verir Mi

09.03.2021

Araçlarda LPG Tankı Ne Zaman Değişir