Boşta Olan Plaka Sorgulama Nasıl Yapılır

ABONE OL
Boşta Olan Plaka Sorgulama Nasıl Yapılır

Yeni bir araç almaya karar verdiğinizde ya da var olan aracınızın plakasını değiştirmek istediğinizde size alacağınız plakanın boşta olması koşuluyla izin verilir. Bunun için sürücüler genelde kendi isimlerinin kısaltmasının bulunduğu plakaların boşta olup olmadığını araştırmaya başlar. Bu araştırma işlemi sırasında yapılacak bazı yöntemler vardır. Bunların en başında ise Emniyet genel Müdürlüğünden plaka sorgulama işlemini gerçekleştirmek gelir. SMS ile 5664 numarasına mesaj gönderilerek de yine boşta olan plakanın sorgulaması yapılabilir.

Boş Plaka Sorgulama Nedir?

Mevcut olan plakanın özel plaka ile değiştirilmek istenmesi halinde yapılan bir sorgulama işlemidir. Sürücüler satın aldıkları araçlarının kendi isimlerine ait olmasını istediklerinde bu sorgulamayı gerçekleştirebilirler. Yukarıda belirttiğimiz şekilde yapılan sorgulama işleminde eğer sorguladığınız plaka birine ait ise bu durumda plakayla ilgili bilgiler verilir, ancak plaka boştaysa hiçbir bilgi olmayacağından dolayı herhangi bir bilgi paylaşımı yapılmaz.

Boş Plaka Sorgulama Yöntemleri

Özel plaka almak istediğinizde önce boşta olup olmadığını tespit etmeniz gerekir. Bunun içinde aşağıda bahsedeceğimiz yöntemi denemeniz gerekir.

  • EGM Boş Plaka Sorgulama:

Bu işlem hem kolay hem de ücretsizdir. Yapmanız gereken şey bulunduğunuz yerdeki Emniyet Genel Müdürlüğünün internet sitesine girerek boşta plaka sorgulaması yapmanız gerekir. Eğer bulunduğunuz ilde internet üzerinden bir sonuç alamıyorsanız o zaman Trafik Tescil İşlemlerini arayarak ya da bizzat giderek sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • E-Devlet Boş Plaka Sorgulama:

E-devlet üzerinden birçok işlemi ücretsiz ve hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz. 2020 yılı öncesinde boşta plaka sorgulama işlemlerini de e-devletten yapabiliyordunuz ancak günümüzde e-devlet üzerinden bu işlemin yapılması kaldırılmıştır.

  • SMS ile Boşta Plaka Sorgulama

Cep telefonunuzun mesajlar bölümüne girerek öğrenmek istediğiniz harfleri yazıp 5664 numarasına mesaj gönderiyorsunuz. Eğer plaka boşta değilse size bilgi mesajı geliyor.

NOT: Boşta olan plakayı alabilmek için MERNİS üzerinde kayıtlı olduğunuz adres geçerlidir. Buna göre boşta olan plakanın da mutlaka sizin bulunduğunuz şehirde kayıtlı olması gerekir. Yani ikameti Ankara olan birisi plakasını 34 olarak değiştiremez.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.05.2020

Kayseri Sürücü ve Ehliyet Kursları

28.07.2021

Lastik Genişliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

21.05.2021

Aile Hekiminden Sağlık Raporu Alabilir miyim

09.03.2021

Klima Kompresörü Arızası Nasıl Anlaşılır