Boksör (Boxer) Motor Nedir

ABONE OL
Boksör Motor Nedir

Subaru tarafından ilk kez 1966 yılında kullanılmaya başlanan boksör motor, bugün halen Subaru’nun otomobillerinde kullanmaktan vazgeçmediği bir motor tipidir. Boksör motor Subaru’nun dışında Porsche’de kullanmış ancak sıralı ve V motorları da kullanmış olduğu için şu an otomobil piyasasında tüm araçları Boksör motor olan tek marka Subaru’dur.

Boksör nedir? Ne kadar zamandır kullanılıyor?

Boksör motorlarla ilgili olarak ilk patent başvurusu 1896 yılında Mercedes’in yaratıcısı Karl Benz yapmıştır. Bu tip motorun mucidi olan Benz o dönemde motora kontra motor ismini vermiş, ancak çalışma yöntemi itibariyle piston hareketlerinin yaptıkları iki boksörün birbiriyle olan mücadelesine benzediği için bu isimle literatüre geçmiştir.

Hangi Marka Hangi Markanın Motorunu Kullanıyor?

1901 yılında ilk boksör motorun kullanımı gerçekleştirilmiş ve farklı araç modelleri de o yıllarda otomobillerinde bu motoru denemişlerdir. Hatta o dönemde boksör motorlar motosikletlerde de kullanılmıştır.

 1930’lu yıllara gelindiğinde bugün kaplumbağa modeli olarak bilinen araçta bu tip bir motorla üretilmiştir. Günümüze kadar ise Ferrari’den Porsche’ye, Alfa Romeo’dan Lancia’ya ve Chevrolet’den Citroen ve BMW’ye kadar birçok marka 2 silindirden 16 silindire kadar farklı silindir sayılarında ve güçlerde Boksör motorları birçok modellerinde tercih etmişlerdir.

Hangi Markalar Boksör Motor Kullanıyor?

Şu an boksör motoru kullanan en sadık otomobil markaları Subaru ve Porsche’dir.

Boksör Motorun Farkı Nedir?

Boksör motorlar içten yanmalı olan bir motor tipidir. Parçalarının genel sıralaması konusunda sıralı ve V motorlardan herhangi bir farklı yoktur. Bu fark sıralı motorlarda yere dik olarak çalışan pistonlar boksör motorlarda yere paralel olarak çalışır. Yani her iki silindir kafasında 180 derecelik bir açı bulunur. Burada basit bir tanımlama yapacak olursak V motorun 180 dereceye dönüştürülmüş şeklidir. Bunun içinde dışarıdan bakıldığında diğer motorlardan tek farkı motor bloğunun tasarımıdır.

Boksör tipi motorların günümüzde kullanılan diğer motorlara göre bazı avantajları ve dezavantajları vardır. Örneğin boksör tipi motorlar yere daha yakındır. Bu da aracın ağırlığının yere yakın olmasını sağlar. Bu sayede aracın yola tutunması da artırılmış olur.

Boksör tipi motorlar V tipi motorlara göre daha az titreşim yaptığı için daha dengeli bir ağırlık oluşturur.

Ehliyet ve sürücü kursları ile ilgili merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Sınav Görevlileri

25.05.2021

Trafik Sigortası Ne Kadar? 2021

07.06.2021

Alkollü Kazada Kasko Ödeme Yapar mı

17.01.2022

Kemalpaşa Sürücü Kursları - Kemalpaşa Ehliyet Kursları