BMC Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

ABONE OL
BMC Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

BMC 1964 yılında ticari araç, kamyon, kamyonet, traktör ve motor üretmek amacıyla İzmir’de kurulmuştur. Aynı yıl hafif ticari araç kategorisinde yer alan TM-30 serisini piyasaya süren BMC ilk araç üretimini de böylece gerçekleştirmiş oldu. O yıllarda otomotiv sektöründe hakimiyeti elinde bulunan Ford markasının Transit modeline rakip olarak piyasaya sürülen TM-30 modeli 2005 yılına kadar üretilirken bu yıllarda tüketici tarafından çokça rağbet gördü.

BMC 1976 yılında Türkiye’deki ilk dizel motor üretimini ve bu motorların benzinli motorlarla adaptasyonunu gerçekleştirdi. Aynı yıl Ege Bölgesindeki ilk çıraklık merkezini açan BMC bu merkezde eğitimlere başladı. 1983 yılında ünlü Alman otomobil üreticisi Volvo ile ortaklık anlaşması imzalayan BMC Yavuz isimli kamyon serisini üreterek satışa sundu. Bu seri Türkiye’nin ilk turbo motorlu araç serisi oldu. 1986 yılında Volvo ile sonlandırılan ortaklık sonrasında üretimi durdurulan Yavuz serisi BMC Fatih serisinin temelini oluşturmuş oldu. 1986 yılında BMC Fatih serisini satışa sundu. Hafif tonajlı kamyonlardan şantiye tipi kamyonlara kadar farklı modelleri üretilen araç çok sayıda ülkeye de ihraç edildi. Fatih modelinin bir başka özelliği de 1992 yılında Türk yarışçı Renç Koçibey tarafından Paris Dakar Rallisinde kullanılan ilk kamyon modeli olmasıdır. 1992 yılında başka bir ilke daha imza atan BMC ISO 9001 kalite belgesini alan ilk otomotiv firması oldu. 1996 yılına geldiğimizde fikri ve sınai mülkiyeti Türk firmasına ait olan yüzde yüz yerli ilk kamyon serisi olan BMC Profesyonel’i piyasaya sürdü. 1998 yılında Avrupa’ya ihracat yapan ilk Türk ticari araç üreticisi olarak da bir ilke imza atan BMC 1999 yılında askeri araç üretimine başladı. 2004 yılında hafif ticari araç kategorisinde bulunan “megastar” modelini piyasaya sürdü 2007 yılına gelindiğinde çevreye duyarlı olan doğal gazlı ilk otobüs üretimini gerçekleştiren BMC 2008 yılında yüzde yüz yerli otobüs serisi “procity” modelini piyasaya sürdü.

Askeri araç üretiminde büyük mesafe kaydeden BMC 2009 yılında Kirpi isimli mayına karşı korumalı zırhlı araç üretimine başlarken 2015 yılında ürün grubunu genişleterek Amazon ve Vuran isimli yine mayına karşı korumalı araçlar üretti. 2018 yılında Neocity ve Neopart modellerinin üretimini yapan BMC Neocity modeliyle en iyi otobüs tasarım ödülünü kazandı. Günümüzde otobüs, kamyon ve askeri araç üretimine devam eden BMC bu alanlarda otomotiv sektörüne yön vermektedir.

https://www.surucukurslari.com

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.04.2022

Afyonkarahisar Çay Sürücü Kursları - Çay Ehliyet Kursları

07.09.2022

Yakıt Tasarrufu Cihazı Nedir? Yakıt Tasarrufu Cihazı İşe Yarıyor mu

04.01.2021

Topuklu Ayakkabı İle Araba Sürülür mü

21.09.2023

Trafik Cezası Nasıl Ödenir