Bir Arabaya En Fazla Kaç Kişi Binebilir

ABONE OL
Bir Arabaya En Fazla Kaç Kişi Binebilir

Otomobiller üretilirken ağırlık, denge ve güvenlik göz önünde bulundurulur. Bunun için her aracın taşıyabileceği yolcu sayısı ruhsat üzerinde belirlenir. Bunun için bir otomobile kaç kişi binebilir sorusunun yanıtı ruhsatın üzerinde yazılıdır.

Eğer aracınıza ruhsatın üzerinde yazan yolcu sayısından fazla kişi almışsanız bu durumda size yazılacak olan cezaya da katlanmayı kabul etmişsiniz demektir. Böyle bir durumda ise trafik polisine yakalanırsanız size ceza kesme hakkına sahiptir.

Fazla Yolcu Taşıma Cezası 2021

Fazla yolcu taşıma cezası yasal olarak belirlenmiştir. Bu belirleme ise belirttiğimiz gibi ruhsatta açık bir şekilde yazar. Örneğin 4 kişilik bir araca 5 kişi binmek yasaktır. Kesilecek olan ceza ise bir kişi fazla binmeyle ya da 10 kişi fazla binmeyle eşit olacaktır.

2021 yılında bir araçta fazla yolcu taşımanın cezası 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 65/1-a maddesine göre 113 TL olarak belirlenmiştir. Bunun yanı sıra fazladan yolcu taşıyan aracın sürüsüne 10 ceza puanı kesilir.

Araçta Yakalanan Fazla Yolcu Ne Olur?

Bir polis çevirmesinde araçta fazladan yolcu olduğu tespit edilirse ceza yazılır ve fazla olan yolcu en yakın yerleşim yerine getirilerek indirilir. İndirilen yolcun tüm masrafları araç sahibine veya aracı işletene aittir.

Eğer araçta haddinden fazla yolcu bulunuyor ve kural ihlali ile yolcuların hayati tehlikesi söz konusu olursa bu durumda sürücüye kesilecek olan cezanın boyutu da büyüyecektir. Böyle bir durumda Türk Ceza Kanununun 179. Maddesi 2. Bendinde belirtilen Kara, deniz hava veya demiryolu ulaşım araçlarını; kişilerin hayat, sağlık veya mal varlığı açısından tehlike oluşturabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.

2 yıllık hapis cezası para cezasına çevrilebilir, bu durumda ceza verilen kişinin 19.249.60 TL ye kadar ödemesi gerekir.

Bagajda Yolcu Taşımak Suç mudur, Cezası Nedir?

Bir otomobilde fazladan taşınan yolcular sadece araç içerisinde değil bagajda da olabiliyor. Böyle bir durumda eğer ki yolcunun bagajda taşındığı tespit edilirse bu tamamen yolcunun hayatını riske atmak olarak değerlendirir ve cezası TCK 2918 sayılı K.T.K'nın 65/1-g maddesi gereği 3.674 TL’dir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.03.2021

Tekne Ehliyeti Nedir, Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır

20.11.2020

İşitme Engelliler Ehliyet Alabilir mi

25.02.2021

LPG’nin Araçlardaki Olumlu ve Olumsuz Yönleri

07.10.2021

Direksiyon Sınavına Girmezsem Hakkım Yanar Mı