Bazı Ülkelerde Trafik Neden Tersten Akar

ABONE OL
Bazı Ülkelerde Trafik Neden Tersten Akar

Bazı ülkelerde trafik neden tersten akar hiç düşündünüz mü? Aslında soruyu biraz daha derinleştirirsek insanlar neden bu farklılığa ihtiyaç duymuşlardır? sorunun yanıtını aşağıda bahsettiğimiz hususları okudukça şaşıracaksınız. Çünkü nedeninde tarihsel olaylar bulunur.

Tarihte trafiğin akışını değiştiren birden fazla olay vardır. Bunlar; basit meselelerden kaynaklı olurken büyük nedenleri de içermektedir.

Bazı Ülkelerde Trafik Neden Soldan Akar?

Antik dünyada trafiğin soldan aktığını gösteren bazı kaynaklar var. Bu kaynaklara göre yanıt kolaylık sağlamasıdır. Çünkü insanlar o dönemde sağ ellerini kullandıklarından dolayı bu ellerine daha fazla hakimlerdi. Dolayısı birkaç atı kontrol eden kişinin sağ elini kullanması daha pratik geliyordu. Bu sayede sol elleriyle eğilip selamlamayı daha doğru buluyordu.

Bir diğer önemli husus ise savaşçılar sağ ellerini kullandıklarında kılıçları sol tarafta olması gerekiyordu. Bu durum ise savaşçıların atlarına soldan binmesini sağlıyordu. Askerlerin koordineli olması ise tüm askerlerin aynı şekilde soldan ata binmesine imkan sağladı.

Kısacası antik dönemde insanların çoğunun sağlak olması bu durumun yavaş yavaş alışkanlık haline gelmesini sağladı. İngiltere’de trafik neden soldan akar sorusunun en basit yanıtı bu şekilde belirtilebilir. Çünkü bu sistemin kurucusu 1700’lü yıllarda İngiltere oldu.  İngiltere o dönemde trafiğin soldan akabilmesi için yasa çıkardı.

Türkiye’de Trafik Neden Soldan Akar?

Bir aracın trafikte nasıl seyretmesi gerektiğini belirleyen şey aslında direksiyonun nerede olduğudur. Türkiye’deki otomobillere baktığımızda direksiyon soldadır. Dolayısıyla trafik direksiyonun bulunduğu yerin tam tersinden sağdan akar.

Dünyadaki insanların %66’sı araçlarını sağdan akan trafikte kullanırken %34’ü soldan akan trafikte kullanıyorlar. Bunu verilere dayanarak açıklayacak olursak, 165 ülkede trafik sağdan 75 ülkede soldan akıyor.

Birleşik Krallık, trafiğin soldan aktığı ülkelerin başında gelir. Nedenine baktığımızda ise ilkel bir sonuç ortaya çıkar. Birleşik Krallığa göre trafiğin soldan akması demek at arabası kullanan kişilerin duvarı cephe alarak daha güvenli bir yolculuk sağlayabilmesidir.

İsveç Avrupa’da trafiğin akışını soldan sağa çeken son devlet olmuştur. Ancak otomobil sektöründe Volvo ve Saab gibi markalara sahip olması ihracat problemine neden olduğundan 1967 yılında akışı sağa çevirmiştir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.03.2021

Distribütör Arızası Nasıl Anlaşılır

30.11.2023

Elektrikli Araç Nedir, Elektrikli Araçlar Nasıl Şarj Edilir

30.03.2021

Arabalarda LPG İşareti Zorunlumu

04.05.2021

P0740 Hatası Nedir