Bazı Ülkelerde Trafik Neden Soldan Akar

ABONE OL
Bazı Ülkelerde Trafik Neden Soldan Akar

Trafik kuralları genellikle evrensel ilkeler çerçevesinde düzenlenmeye çalışılmıştır. Bunun asıl amacı birbirine çok uzak ülkelerde farklı kültürler içerisinde yaşayan fakat aynı bölgede araç kullanma ihtimali olan sürücüler bir araya geldiğinde trafik içerisindeki düzenin devamını sağlayıp kaosu engelleyerek kaza olasılığını azaltmaktır. Bu sebeple ülkeler özelindeki trafik kuralları arasında çok net ayrımlar görülmemektedir. Fakat bazı bölgelerde çok önemli bir ayrım söz konusudur; trafiğin akış yönü.

Trafik dünyanın yaklaşık olarak yüzde 70’inde sağdan akarken yüzde 30’unda soldan akmaktadır. Trafiğin akış yönünün sol taraf olduğu ülkeler için bunun sebebiyle ilgili 2 farklı rivayet mevcuttur. Bu sebeplerden ikisi de dünya nüfusunun yaklaşık olarak yüzde 90’ının sağ elini kullanmasıyla alakalıdır. 1. rivayet; henüz arabaların olmadığı, insanların aktif olarak at bindiği dönemlerde insanlar karşılarından gelen dostlarına selam verebilmek için yolun solundan ilerleyip sağ ellerini kullanırlar aynı şekilde karşılarından gelen düşmana kılıç çekebilmek yine sağ ellerini kullanabilmek adına atlarını yolun sol tarafında binerlermiş. 2. rivayetin ortaya çıkışı ise yaklaşık olarak 1700’lü yıllara dayanıyor. O yıllarda posta arabalarının koltuğu bulunmuyordu. Aracı kullanan kişi sağ elindeki kırbacı verimli şekilde kullanabilmek için sol arkada bulunan ata biniyor ve yolu daha iyi görebilmek için atlarını yolun sol tarafından götürüyordu. Geçmişten gelen bu özellikleri günümüze de aktaran bazı ülkeler için trafik sol taraftan akmaya devam etmektedir.

Günümüzde trafiğin soldan aktığı yaklaşık olarak 80 ülke bulunmaktadır. Bu ülkeler arasında İngiltere, İrlanda, Avustralya, Hindistan, Japonya, Hong Kong gibi büyük devletler bulunurken bunların dışında bazı küçük ada ülkeleri ve zamanında bu büyük devletler tarafından sömürgeleştirilmiş ve bazı gelenekleri onlara da aktarılmış Afrika ülkeleri de bulunmaktadır. Kıta Avrupa’sının Birleşik Krallık dışında tamamında trafik sağdan akarken trafik akış yönünü en son 1967 yılında İsveç değiştirmiştir ve sağa almıştır. Güney Afrika Cumhuriyeti’nde trafiğin bazı noktalarda sağdan akarken bazı noktalarda soldan akması eşine az rastlanır bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Son olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de trafik sol şeritten akmaktadır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.01.2021

Ekskavatör Ehliyeti Nedir ve Nasıl Alınabilir

19.11.2020

Yüksek Km Dizel Araç Alınır Mı

15.11.2021

Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Ne Yapılmalı

17.03.2022

Adıyaman Sincik Sürücü Kursları - Sincik Ehliyet Kursları