Başka Ülkenin Ehliyeti Türk Ehliyetine Nasıl Dönüştürülür

ABONE OL
Başka Ülkenin Ehliyeti Türk Ehliyetine Nasıl Dönüştürülür

Başka bir ülkede alınmış olan ehliyetinizi Türk ehliyetine dönüştürebilirsiniz, ancak bunun için izlemeniz gereken birtakım yol vardır. Aşağıda bu yol hakkında detaylı bilgi yer almaktadır.

Başka bir ülkenin ehliyeti genellikle gurbetçi vatandaşlar tarafından alınır. Bu ülkede yaşamış olan kişiler gerek iş gerekse evliliklerinden dolayı Türkiye’ye kesin dönüş yapmak isteyebilir. Böyle bir durumda ise yeniden Türkiye’de ehliyet almak yerine var olan ehliyetlerini değiştirebilirler.

İsterseniz ilk olarak yurtdışından alınmış olan bir ehliyetin Türkiye’de geçerli olup olmadığını geçerli ise ne kadar süre boyunca geçerli olduğunu anlatarak başlayalım.

Yurt Dışı Ehliyet Türkiye’de Geçerli mi?

Başka bir ülkeden alınmış olan ehliyetle Türkiye’de araç kullanmak mümkün, lakin burada ehliyetin geçerli olması içinde birtakım işlemlerin yapılması gerekiyor.  Bir Türk vatandaşının başka bir ülkeden almış olduğu ehliyetinin Türkiye’de geçerli olması için aşağıdaki şartların karşılanması gerekir.

Başka ülkeden alınmış olan bir ehliyet, Türkiye’de en fazla 1 yıl boyunca geçerlidir.

Eğer sürücü 6 aydan daha fazla bir süre Türkiye’de kalacak ve araç kullanacaksa bu durumda başka ülkeden almış olunan ehliyetin Türkçe tercümesinin olması gerekiyor.

Bir yılın üzerinde Türkiye’de kalacak ve araç kullanacak olan sürücülerin ehliyetlerini Türk ehliyeti ile değiştirmesi gerekiyor.

Türk Olmayan Kişilerin Ülkemizde Araç Kullanması İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Türk olmayan bir kişinin bizim ülkemizde kendi ülkesine ait olan bir ehliyetle araç kullanma süresi 6 ayla sınırlıdır. Bu sürenin sonunda araç kullanmaya devam etmek isterse o zaman ehliyetini Türkiye ehliyetine dönüştürmek zorunluluğu vardır. Bunun için izlemesi gereken yol ise şöyledir:

Türkiye’de ehliyetlerle ilgili işlemler artık Nüfus Müdürlüklerine verilmiştir. Yani yabancı ehliyetini Türk ehliyetine dönüştürmek isteyen bir kişi öncelikli olarak Nüfus Müdürlüğünden randevu alması gerekiyor. Randevu işlemini tamamladıktan sonra aşağıdaki belgeleri hazırlayıp randevu gün ve saatinde hazır olması yeterli olacaktır.

  • Yabancı sürücü belgesinin aslı ve renkli fotokopisi
  • Noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümesi
  • Kimlik belgesi
  • Sürücü sağlık raporu
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan
  • Öğrenim belgesi, yurt dışından alınan öğrenim belgelerinin noter tasdikli tercümesi
  • Adli Sicil Belgesi

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.11.2020

Bir Aracın Ortalama Yıllık Maliyeti Ne Kadar

02.02.2021

Araçta Su Kaçakları Neden Olur

09.02.2021

Eksantrik Mili Nedir, Arızası Nasıl Anlaşılır

09.03.2021

Araçlarda LPG Tankı Ne Zaman Değişir