Atmosferik Motor Nedir? Özellikleri Nelerdir

ABONE OL
Atmosferik Motor Nedir - Özellikleri Nelerdir

Otomotiv teknolojisi, ulaşımda kullanılan araçların daha verimli ve çevreci hale gelmesi için sürekli olarak gelişim gösterir. Sürekli değişen ve gelişen ulaşım anlayışıyla birlikte otomobillerde en çok değiştirilen parçalardan biri de motorlardır. Bu nedenle günümüzde otomobil türüne uygun olarak farklı motor çeşitleri bulunur. Aracın bulunduğu ortamdaki havayı kullanarak çalışan atmosferik motor, sıklıkla tercih edilen motor türlerinden biridir.

Atmosferik Motor Nedir?

Atmosferik motorlar, içten yanmalı motorların büyük çoğunluğunun dahil olduğu motor tipidir. Atmosferik basınç ile çalışan atmosferik motor, silindir içinde yanma odasına giren hava veya hava/yakıt karışımını sıkıştırmadan yakan ve doğrudan piston hareketleriyle çalışır. Yani atmosferik motorlar, yanma odasına alınan hava-yakıt karışımının önüne geçerek turboşarj gibi destekleyici sistemlere ihtiyaç duymadan çalışan motorlardır.

Atmosferik motorlu araçlar, otomobilin bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak çalışır. Bu nedenle atmosferik motorların ürettiği performans sadece pistonun yanma odasına çektiği hava miktarına bağlı olarak belirlenir. Atmosferik motorlar genel olarak tek nokta, direkt enjeksiyonlu ve çok nokta sistemler sayesinde modern bir teknolojiye sahiptir.

Atmosferik Motor Özellikleri Nelerdir?

Atmosferik motor, sürücüler açısından çeşitli avantajlar sunan motor türüdür. Atmosferik motor avantajları sebebiyle sürücüler tarafından sıklıkla tercih edilen motor türlerinden biridir.

Geleneksel içten yanmalı motorlardan olan atmosferik motorlar, hava basıncı ile çalıştığı için aracın bulunduğu ortam, motorun çalışmasını etkiler. Bu nedenle

 atmosferik motorlar, düşük devirlerde daha iyi bir tork üretirken yüksek devirlerde ise daha az güç sağlayabilir.

Atmosferik motorlar, süperşarj veya turboşarj gibi ekstra parçalara ihtiyaç duymadan çalışan basit bir yapıya sahiptir. Basit bir tasarıma sahip olan atmosferik motorların bakımı da son derece pratiktir. Öte yandan atmosferik motorlar, sıkıştırma işlemi uygulamadığından yanma odasına daha fazla hava-yakıt karışımı alınması gerekir. Bu da daha yüksek silindir hacmi gerektirir.

Atmosferik motor yakıt tüketimi, yüksek performanslı motorlara göre daha düşüktür. Bu sayede atmosferik motorlar, daha düşük maliyet gerektirir. Atmosferik motor özellikleri sebebiyle daha düşük güç üretir. Bu da daha düşük emisyon salınımı anlamına gelir. Bu açıdan atmosferik motorlar, diğer motor türlerine kıyasla daha çevre dostu olmalarını sağlar.

Araçlarda yaygın olarak kullanılan motor türleri hakkında detaylı bilgi almak için https://surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.09.2020

Yeni Sürücülerin Alabilecekleri En İyi 3 Araç

22.10.2021

Şanzıman Filtresi Bakım İpuçları

05.03.2021

Karayolunda Bozulup Kalan Araçların İşaretlenmesi ve Çekilmesi

08.02.2021

İmmobilizer Nedir? İmmobilizer Nasıl Çalışır