Ateşleme Bobini Ne İşe Yarar

ABONE OL
Ateşleme Bobini Ne İşe Yarar

Otomobillerin motor yapısına göre ihtiyaç duydukları bazı parçaları vardır. Ateşleme bobini benzinlik otomobillerde bulunması gerekene önemli bir parçadır. Ateşleme sistemindeki görevi bujilerin ateşleme yapabilmesi için ihtiyaç duyulan voltajın yükseltilmesini sağlamaktır.

Ateşleme Bobini Nedir?

Ateşleme bobini olarak bilinen bu parçanın adı endüksiyon bobinidir. Benzinli otomobillerde silindirin içerisindeki hava ve yakıt karışımının ateşlenmesini sağlar. Çalışma prensibine baktığımızda aküden almış olduğu elektriği yükseltir ve kıvılcım oluşmasını sağlar.

Ateşleme bobini içinde bakır ya da platin teller bulunur. Bu teller aküden aldığı akımı manyetik alanın etkisiyle yükseltir. Yükselen akım sayesinde kıvılcım oluşturulur ve ateşlemenin gerçekleşmesi sağlanır. Araç çalıştığı süre boyunca bu sistem aynı şekilde çalışmaya devam eder.

Ateşleme Bobini Arızası Nasıl Belli Olur?

Ateşleme bobini arızasının birden fazla belirtisi vardır. Aşağıda sıraladığımız nedenler arıza belirtileri arasında yer alır.

  • Araç ateşleme yaparken sorun yaşayabilir,
  • Motor titreşimli olarak çalışabilir,
  • Rölantide beklerken araç stop edebilir.
  • Araç çalışma sırasında ve kullanım sırasında zorlanıyormuş gibi sesler çıkabilir ve performans düşebilir.

Ateşleme bobini arızasının tespiti serviste yapılır. İlk olarak soket sökülür ve sonrasında yerinden çıkarılarak test edilir.

Ateşleme Bobini Tamir Edilir mi?

Otomobillerde bazı parçalar tamir edilebilirken, bazı parçalar da tek kullanımlık olduğu için tamiri yoktur. Ateşleme bobini de tamiri mümkün olmayan bir parçadır. Arıza yapması halinde değiştirilmesi gerekir.

Ateşleme Bobini Ne Zaman Değişmeli?

Ateşleme bobinleri eğer herhangi bir sorun yaşanmazsa yaklaşık olarak 100 bin kilometre kadar gider. Arıza belirtileri verdiğinde ise servise gidilerek değiştirilmesi gerekir.

Ateş Bobini Fiyatı Nedir?

Ateşleme bobini fiyatı değişiklik gösterir. Aracın modeli ve segmenti fiyat belirlemede önemli bir faktördür. Genel olarak baktığımızda ise ortalama olarak 150 TL’den başlayarak 500 TL’ye kadar yükselen rakamlardan bahsetmek mümkündür.

Ateşleme bobini aracın hareketi açısından çok önemli bir parça olduğu için değişim esnasında mutlaka orijinal olanı tercih etmelisiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.09.2023

Trafik Cezası Nasıl Ödenir

07.05.2021

Silindir Nedir

06.04.2022

Afyonkarahisar İscehisar Sürücü Kursları - İscehisar Ehliyet Kursları

08.05.2023

Dolmuş Şoförü Nasıl Olunur