Araçlarda Yükleme Kuralları

ABONE OL
Araçlarda Yükleme Kuralları

Her aracın yolcu ve yük taşıma kapasitesi vardır. Bu kapasite ruhsat üzerinde yazılıdır ve uyulmaması durumunda cezai işlem uygulanır.

Bazı yükler ağırlıkları ve boyutlarından dolayı özel izin gerektirir. Bu şekilde bir yük taşınmak istendiğinde Karayolları Genel Müdürlüğü’ne başvurulması zorunluluktur. Araçlarda ağırlık kontrolü Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılır. Eğer taşınacak olan yük radyoaktif madde ise bu durumda bu maddelerin yüklenmesi ve taşınması için Atom Enerjisi Komisyonundan izin alınması zorunludur.

Yükleme Sırasında Dikkat Edilecek Hususlar

Kamyon gibi ağır ve tehlikeli madde taşıyan araçlarda yükleme yapılırken dikkat edilmesi gereken birtakım önemli hususlar vardır. Bu hususların en başında yüklenmiş olan yükün düşmesi, dökülmesi, sızması, akması ve gürültü çıkarması gibi durumların engellenmesi vardır.

  • Aracın dengesini bozabilecek, yolculuk esnasında yükün takılmasına neden olabilecek sivri çıkıntıların olmaması gerekir.
  • Yükün görüşü engellememesi, aracın güvenliğini tehdit etmemesi, plakaların, uyarı işaretlerinin ve yansıtıcıları kapatılmaması gerekir.
  • Araca yüklenen bir yük önden en fazla 1 metre arkadan ise 2 metre dışarıya çıkabilir. Aracın sağından veya solundan yükün dışarıya doğru sarkmaması gerekir.
  • Yüklerin çamurluk, basamak, kasa kenarı, sürücü mahallinin veya araç üstü, bagaj merdiveni gibi aracın dış kısımlarında taşınmaması gerekir.
  • Yük üzerinde yolcu taşınması yasaktır.

Yük Taşıyacak Olan Araçlar Nasıl Yüklenir?

  • Yük taşıyacak olan araçta oturma yerlerinin uygun bir şekilde ayarlanmış olması gerekir.
  • Aracın kasa kenarları kapalı ve üzerinin örtülü olması gerekir.
  • Yük taşınacak olan bir araçta taşıma sınırının her tonu için en fazla 2 yolcu taşıması gerekir.
  • Kısa olan yolculuklarda eğer işçi taşınması gerekiyorsa, aracın kasasının kapaklarının kapalı olması, karoserin zeminden en az 120 cm yukarıda elle tutulacak sağlam bir korkuluğun bulunması, taşıma sınırının her tonu için ayakta 2 işçi olması gerekir.

Bir araçta yolcu taşınırken yüklerin mutlaka sağlam bir şekilde yerleştirilmiş, güvenlik önleminin alınması için bağlanmış olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

28.10.2021

Yeni Ehliyetin Geçtiği Yerler

26.05.2022

Animasyonlu Ehliyet Sınav Soruları 2022

30.03.2020

2019 Trafik Cezaları

23.11.2020

Çocuklarla Araba Yolculuğunu Nasıl Daha Az Stresli Hale Getirebilirsiniz