Aracın Deposundaki Benzin Donar mı

ABONE OL
Aracın Deposundaki Benzin Donar mı

Aracın deposunda benzinin yeterince olmaması gerçekten de donma kabiliyetini artırır mı? Yoksa bu, petrol endüstrisinin yaydığı bir efsane mi?

Benzin Donabilir mi?

Benzinin deponuzdayken donacağını düşünmezsiniz, ama muhtemelen donar kelimesini de duymuşsunuzdur.

Benzin, sıvı bileşen karışımının tam olarak ne olduğuna bağlı olarak  -100 derece veya biraz daha altında donar. Bu nedenle, o kadar soğuk koşullarda sürmeyi planlamadığınız sürece sorun yoktur. Dizel ise daha yüksek donma noktasına sahiptir ve donma sorunları yaşayabilir, bu nedenle kış dizel araçlar için biraz daha problem olabilir.

Arabanızda benzinin donmaması, düşük bir benzin deposunun soğuk havalardan zarar görmeyeceği anlamına gelmez. Benzin deponuzu defalarca 1/4 depoda veya altında bırakırsanız aşağıdaki sorunlardan biriyle karşılaşma ihtimaliniz vardır.

  • Depo veya benzin hattındaki herhangi bir yoğuşma veya su buharı donabilir ve bu da aracınıza zarar verebilir.
  • Depoyu yarı dolu tutmak, yakıt pompasının ömrünü kısaltabilir.
  • Aracınızın yakıtı sayacın gösterdiğinden daha az olabilir.

Benzin Kaç Derecede Donar?

Benzinin donma derecesi oldukça düşüktür. Türkiye’de benzinin donma derecesiyle ilgili bir bilgi olmasa da genel olarak baktığımızda -45 derecenin üzerindeki soğuklarda benzin donar.

Benzinin Özellikleri

Benzin Petrolun damıtılması sonrasında elde edilen yakıttır. Günümüzde dünyadaki en önemi yakıtlar arasında bulunan benzin, otomobillerin vazgeçilmez bir parçası olarak kabul edilmiştir.

Benzinin kendisine göre özelliği vardır. Genel olarak özelliğe sahip olmayan benzin araca zarar verir. Benzin uçucu ir maddedir ve oksijen ile birleştiği zaman havada asılı kalabilir ve bir müddet sonra kendiliğinden azalarak yok olur.

Benzin sudan daha hafiftir. Bir örnek vermek gerekirse 1 litre su 1 kg gelirken 1 litre benzin 879 gram gelir.

Benzinin kaynama noktası 32 ile 210 derece arasındadır. Mazota göre yanıcı olan benzinin içinde 120’nin üzerinde hidrokarbon bulunur. Kışın donma derecesinin düşük olmasından dolayı soğuk bölgelerde diğer yakıtlara göre daha fazla tercih edilir. Benzin oda sıcaklığında buharlaşıp kaybolur bu nedenle benzin saklanması gerekirken kapalı ve güvenli yerlerde muhafaza edilmesi gerekir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Trafikten Men Cezasını Gerektirecek İhlâller

18.05.2023

Rüyada Dozer Görmek Ne Anlama Gelir

29.11.2022

Çiğ Benzin Kokusunun Nedeni Nedir

29.04.2020

Aydın Sürücü ve Ehliyet Kursları