Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Ne Yapılmalı

ABONE OL
Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Ne Yapılmalı

Ruhsat bir otomobilin kimliğidir. Kimliğin olmaması ise birtakım sorunları beraberinde getirir. Ruhsat trafik çevirmesinde polisin ilk sorduğu belgedir ve bunun için uzun ya da kısa süreli yolculuklarda mutlaka araçta bulunması gerekir.

Araç Ruhsatının Önemi

Ruhsat, otomobiller hakkında teknik bilgilerin yanı sıra otomobilin sahipleri hakkında kişisel bilgileri de belirtir. Kaybolması, çalınması ya da unutulması halinde cezai duruma düşmekte mümkündür. Hiç ummadığınız anda ruhsatınızın olmadığını fark ettiğinizde hukuki yaptırımlardan ve kötü niyetten korunmak için neler yapmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Araç Ruhsatı Kaybolduğunda Nerelere Başvurulmalı?

Aracınızın ruhsatı kaybolduğunda ya da çalındığında öncelikli olarak bu durumu bildirmeniz gerekiyor. Yapmanız gereken size en yakın il ya da ilçe emniyet müdürlüğüne giderek durumu anlatmanızdır. Başvurunuzu geciktirmeniz durumunda ruhsatınız kötü amaçla kullanılırsa olumsuz sonuçlardan siz sorumlu tutulursunuz. Bunun için ne kadar erken bildirirseniz sizin sorumluluğunuz açısından o kadar iyi olacaktır.

Gerekli bildirimin yapılmasından sonra ruhsatınızı yeniden çıkarmanız gerekiyor. Bunun için emniyet genel müdürlüğünden ihtiyacınız olan evraklarla ilgili bilgi verilecektir.  Eğer aracın muayenesi varsa bu durumda tekrardan muayene ettirilmesine gerek yoktur. Eskiden ruhsat iki yaprak halinde oluyor ve ruhsatın bir bölümünde aracın muayene zamanları yazıyordu, ancak şu an muayene yerine kağıt verdiklerinden dolayı ruhsatla ilgili bağlantıya gerek kalmıyor.

Araç Ruhsatının Kaybolması Durumunda Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Yeniden ruhsat çıkarmanız için sizden istenilen belgeler aşağıdaki gibi olacaktır. 

  • Karakol tutanağı
  • Motor ve genel muayene tespiti
  • Trafik sigortası yapıldığını gösterir belge.

Ruhsatsız Polise Yakalanırsanız Ne Olur?

Ruhsat yukarıda belirttiğimiz gibi mutlaka yanınızda olması gerekir. Eğer yanınızda ruhsat bulunmuyorsa bu durumda polisin insafına kalmış olursunuz. Eğer ki polis sadece sizin ehliyet ya da kimlik bilgilerinizden sorgulama yaparsa bu durumda ruhsata ihtiyacınız kalmaz, ancak ruhsatınız yok diye aracınızı otoparka çekip trafik cezası da kesebilir. Bunun için ruhsatsız polise yakalanmanın cezası duruma göre değişiklik gösterir diyebiliriz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.12.2020

Fren Balataları Ne Kadar Dayanır

25.01.2021

Dizel Motorlar İçin En Önemli Bakım İpuçları

17.08.2020

Alkol Sınırı Nedir

22.03.2022

Sürücü Kursu İş İlanları