Araç Muayene Periyodu ve Ücretleri

ABONE OL
Araç Muayene Periyodu ve Ücretleri

Her aracın trafikte rahat bir şekilde seyir edebilmesi için muayenesinin belli periyotlarla yapılması gerekir. Bireysel kullanıcılar 2 yılda bir ticari araçlar ise her yıl muayeneye girerek araçlarında herhangi bir sorun olup olmadığının tespitinin yapılmasını sağlar. Araç muayenesi olmayan bir aracın trafikte bulunması yasaktır. Tespit edilmesi halinde gerekli cezai işlem uygulanarak araç trafikten men edilir.

Araç muayenesi konusunda Türkiye’de yetkilendirilmiş olan tek kuruluş TÜVTÜRK'tür. Aracınızın periyodik muayene tarihini geçmiş olması gecikme cezasını ödemeyi gerektirir. Bunun için cezanın geçmiş olduğu süre dikkate alınarak hesaplama yapılır.

Araç Muayene Periyodu Nasıl Belirlenir?

Sıfır bir otomobil aldıktan 3 yıl sonra aracınızı muayeneye götürmek zorundasınız. Bu 3 yıldan sonra her 2 yılda bir özel otomobiller muayene kontrolüne girmek zorundadır. Araç son kez muayeneye girdikten sonra son tarih bu şekilde belirlenmiş olur.

Lastik tekerlekli traktörler 3 yılda bir, iki veya üç tekerlekli araçlar özel otomobillerde olduğu gibi 2 yılda bir muayenelerini yaptırmaları gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken husus yukarıda da bahsettiğimiz gibi ticari araç olan taksi, kamyon, otobüs gibi araçların her yıl yaptırmak zorunda olduğudur.

Araç Muayene Ücretleri ve Gecikme Cezaları

Araç muayene ücretleri her yıl Aralık ayından itibaren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına bağlı olan Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş oranda zamlanır. Türkiye’nin neresinde olursanız olun araç muayene ücretleri aynıdır ve TÜVTÜRK resmi internet sitesi üzerinden güncel fiyatları öğrenebilirsiniz. 2020 yılı için araç muayene ücretleri aşağıdaki gibidir.

  • Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker 462,56 TL
  • Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork 342,20 TL
  • Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 174,64 TL

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Araç muayene zamanı geldiğinde sistem randevulu olarak işlediğinden dolayı İnternet üzerinden ya da telefonla randevunun alınması gerekir. Resmi internet sitesi üzerinden alınan randevuda hangi şehir, hangi muayene istasyonu seçilmesi gerektiği filtreleme özelliği sayesinde belirlenebilir. Eğer aracınızın borcu varsa o zaman muayene randevusu alamayacağınız için öncelikli olarak aracınızın üzerine çıkan tüm borçların ödenmiş olması gerekir. Borçsuz olan araç için uygun olan muayene tarihi ve günü belirlenir ve sizin muayene günü bir saat öncesinde istasyonda olmanız yeterli olacaktır.

Araç muayenesi ile ilgili merak ettiğiniz konulara https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.10.2020

Sollama Nasıl Yapılmalı

20.05.2022

D Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, D Sınıfı Ehliyet Nedir

22.09.2020

Akünüzün Bitip Bitmediğini Nasıl Anlarsınız

14.12.2022

Araçla Seyir Halinde Cep Telefonu ile Konuşma Cezası 2023