Araç Muayene Periyodları Neye Göre Belirlenir

ABONE OL
Araç Muayene Periyodları Neye Göre Belirlenir

Araç muayene periyotları, otomobillerin ne amaçla kullanıldıklarına göre belirlenir. Bir aracın trafikte güvenli bir şekilde seyredebilmesi için tüm bakımlarının eksiksiz olarak yapılması ve trafiği tehlikeye düşürecek davranışlar içinde olmaması gerekir. Aracın bakımlarının tam olduğu ise ancak muayene işlemi esnasında ortaya çıkar. Her araç muayene zamanı geldiğinde muayenesini yaptırmak zorundadır. Araç muayene süresi geçerse bu durumda yakalanması halinde trafikten men cezası uygulanacağı gibi sürücüye cezai işlem yapılacaktır.

Araçların muayene süreleri 1 yıl, 2 yıl ve 3 yıl olarak belirlenmiştir. Normal araçlar her 2 yılda bir muayeneden geçmek zorundadır.

Ticari Araçlar Ne Kadar Sürede Muayeneye Girer?

Ticari araç muayene kaç yılda bir yapılır? sorusunu merak edenler olabilir. Hemen belirtelim, bu araçların her yıl muayeneye girmesi gerekir. Nedeni ise araçların türüne göre insan, yük ve ticari taşıma yaptığından dolayı sürekli olarak trafikte hareket halinde olmalarıdır.

Sıfır Araç İlk Muayene Tarihi

Sıfır araç ilk muayene tarihi ile ilgili kafa karışıklığı yaşanır. Sürücüler sıfır araç aldıklarında 3’üncü yılda araçlarını muayeneye götüreceklerini bilir, ancak aracı tescil tarihine göre mi yoksa üretim tarihine göre mi muayeneye götüreceklerini bilmezler. Bunun için bu şekilde ceza yazılmış olan pek çok sürücü vardır.

Burada doğru olan bilgi ise aracın son muayene zamanının tescil tarihi olmasıdır. Eğer tescil tarihi alanında sizin aracı aldığınız tarih değil de üretim tarihi yazıyorsa o zaman bunu dikkate almanız gerekir.

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Araç muayene randevusunu TüvTürk’ün internet sitesi üzerinden almanız mümkün. Muayene için randevu alırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey aracın vergi borcunun, trafik cezası borcunun ya da üzerinde herhangi bir vergi borcunun bulunmamasıdır. Bu borçları muayene randevu işlemi öncesinde ödemiş olmanız gerekiyor. Eğer aracın borcu bulunmuyorsa ruhsatınızdaki bilgiler doğrultusunda randevuyu kendiniz alabilirsiniz.

Aracın randevusu esnasında kim bilgilendirme yapmışsa muayeneye de o götürmek zorundadır. Yani muayene randevusunu şirket aracı için alıyorsanız bu durumda şirketin vekaletinin de sizde olması gerekir.

2022 Araç Muayene Ücreti Ne Kadar?

Araç muayene 2022 yılında %36,2 oranında zamlanmıştır. Buna göre 2022 araç muayene ücreti 507,40 TL olarak güncellenmiştir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.06.2021

2021 Range Rover Sport HSE 2.0 İnceleme

01.07.2020

Alkollü Sürücü Kaza Yaparsa Ne Olur

19.04.2021

Rot Kolu ve Mafsal Nedir

11.06.2021

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır? 2022