Araç Mahrumiyeti İcra Takibi Nedir, Araçtan Mahrum Kalma

ABONE OL
Araç Mahrumiyeti İcra Takibi Nedir - Araçtan Mahrum Kalma

Araç mahrumiyeti icra takibi, trafik kazasında araçta hasar olması durumunda aracın onarım süreci boyunca kullanılamaması nedeniyle araçtan yoksun kalma tazminatıdır.

Araçtan Mahrum Kalma Nedir?

Bilindiği üzere bir otomobil kaza yaptığında kazanın durumuna göre hasar aldığında tamir edilmek üzere tamirhaneye götürülür. Bu işlem sırasında araç trafikten uzak kaldığı için sürücü aracını kullanamaz ve bu da gelir kaybına ve araç mahrumiyetine neden olur.

Gelir Kaybı Nedir?

Gelir kaybı genellikle ticari işlerde kullanılan araçlar için geçerlidir. Bu araçlar trafikten uzak olduğu gün boyunca zarar ederler. Daha açık bir şekilde ifade edecek olursak bir ticari taksinin günlüğü 200 TL olduğunda bu araç 5 gün boyunca çalışamazsa 1.000 TL zarar etmiş olur. İşte bu araç için gelir kaybı demektir. Böyle bir durumda taksiye çarpan siz oldunuz. Taksinin sahibi aracın çalışmasını engellediğiniz için size icra takibi açabilir.

Ticari Olmayan Araç İçin İcra Takibi

İcra takibi yalnızca ticari araçları kapsamaz. Sürücüler araçlarının tamirde kaldığı gün boyunca mağdur olduğunu belirerek ilamsız icra takibi başlatabilirler. Sizin bu durumda yapmanız gereken ise icra takibinin size bildirilmesinden sonra 7 gün içinde itiraz etmektir. Eğer siz itirazınızı yapmazsanız bu durumda borç kesinleşmiş olur. 

Araç mahrumiyeti bedeli zamanaşımı süresi 2 yıldır. Bu süreden sonra başvuru kabul edilmez.

Araç Pert Halinde Kasko ve Sigorta Şirketinden Tazminat Talebi

Pert araç, kullanılmaz hale gelen araç demektir. Eğer bir araç kaza sonrasında ekonomik açıdan avantaj sağlamayacaksa perte ayrılır. Sigorta firmaları bağımsız bir exper göndererek aracın perte uygun olup olmadığının tespit edilmesini sağlar. Bu aşama sonrasında araç hakkında hurda tescil belgesi düzenlenir ve belgenin sigorta şirketine sunulması sağlanır. Sigorta şirketi kaza tarihi itibariyle aracın piyasa rayiç bedelini belirleyerek sürücüye aracın değerinde ödeme yapar.

Sürücülerin özelikle ticari araçları söz konusu olduğunda kaza gibi beklenmedik durumlara karşı kendi önlemlerini almaları gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.12.2021

Gaziosmanpaşa Sürücü Kursları - Gaziosmanpaşa Ehliyet Kursları

09.09.2020

Traktör Ehliyetine Nasıl Başvurulur

03.04.2023

Direksiyon Sınavında Kalınca Ne Olur

30.06.2021

Ehliyet Alma Sürecinde Sık Yaşanan Sorunlar