Araç Lastik Kullanım ve Raf Ömrü Ne Kadar

ABONE OL
Araç Lastik Kullanım ve Raf Ömrü Ne Kadar

Araç lastik kullanım ve raf ömrü ne kadar? sorusu her otomobil sahibinin merak ettiği konular arasında yer alır. Çünkü lastikler otomobilin asfalta tutunmasını sağlayan en önemli parçaların başında gelir. Sürücü, yolcu ve yaya güvenliğini sağlayabilmek doğru lastikle mümkündür. Bu nedenle lastiklerin değiştirilmesi gerektiğini yalnızca muayene zamanlarında değil lastikler kötü olduğunda da düşünmek gerekir.

Araç lastik ömrü hesaplaması yapılırken lastiğin markası, kullanıcının sürüş alışkanlıkları ve yol göz önünde bulundurulması gerekir. Agresif sürücüler ve bozuk yolda kullanılan araçlarda lastiklerin ömrü daha kısa olacaktır. Ancak normal kullanımda bir araç için örnek verecek olursak lastiklerin ömrü 5 yıl ya da 100 bin kilometre şeklinde hesaplanabilir. Bu süreyi dolduran lastikler ister az kullanılsın ister hiç kullanılmasın mutlaka değiştirilmesi gerekir. Çünkü lastiklerin rafta beklerken bile yapısı bozulacaktır. Lastik raf ömrü tanımlaması da bu nedenden dolayı yapılır.

Lastik Ömrü Nasıl Anlaşılır?

Az önce de belirttiğimiz gibi her lastik markasının üretim teknolojisi farklıdır. Bu nedenle bazı lastikler zorlu kullanım şartlarına uygun olacak şekilde tasarlanır. Bir lastiğin ömrünü belirleyecek diğer faktörler ise kullanım süresi, aracın kilosu ve sürüş alışkanlıkları şeklindedir. Kısacası lastik ömrü kaç yıl sorusu? 5 yıl olarak yanıtlanmış olsa da sürücülerin etkisi çok büyüktür.

Lastiklerin Kullanım Ömrü Neden Kısalır?

Lastik ömrü nasıl uzar? sorusunun yanıtını vermeden önce neden kısaldığını belirtmek mantıklı olacaktır. Bu durumu şu şekilde açıklayabiliriz. Lastikler sıcağa karşı duyarlı olarak üretilir. Bu nedenle bir lastikten istenilen verimi elde edebilmek için mevsimine göre tercih yapılmalıdır. Mesela kış geldiğinde araçta kışlık lastiklerin kullanılması gerekir. Kışlık lastik ömrü kaç yıl? diye merak edilebilir. Her iki türlü lastiklerde de kullanım ömrü aynıdır.

Lastik Ömrünü Uzatmak için Neler Yapılabilir?

Bir lastiğin ömrünün uzaması için yapılması gerekenler aşağıda belirtildiği gibi olmalıdır.

  • Araç kullanırken bozuk yollardan olabildiğince uzak durulmalıdır.
  • Mevsimine göre uygun lastik seçilmelidir.
  • Lastikleri saklarken hava değişimlerinden en az etkilenecek olmasına dikkat edilmelidir.
  • Bilinen ve kaliteli markalar tercih edilmelidir.
  • Mutlaka üreticinin önerdiği ebatlar kullanılmalıdır.
  • Bakımlarda lastiklerin yönleri de değiştirilmelidir.
  • Ani fren, ani kalkış gibi aksiyonlara girilmemelidir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.06.2023

Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır

28.06.2021

Akü Suyu Azalırsa Ne Olur

15.06.2021

Araba Jantlarında Ne Tür Boya Kullanılır

16.03.2023

100 Ceza Puanı