Araç Kullanırken Sigara İçmek

ABONE OL
Araç Kullanırken Sigara İçmek

Yolculuk sırasında sürücülerin yalnızca yola konsantre olması gerekirken bunun dışında bir şeyle uğraşmak dikkat dağınıklığına sebep olur. Kaza riskini artıran en önemli etmenler arasında görülen dikkat dağınıklığının birçok sebebi olmakla birlikte araç kullanırken sigara içmek bu sebeplerin en büyüklerinden biridir. Çeşitli araştırmalar ve uzman görüşleri sürüş esnasında sigara içmenin kaza riskini 1,5 kat artırdığını söylemektedir. Uzmanlar araç kullanırken sigara içilmemesi konusunda sürücüleri uyarırken araç kullanma sırasında sigara içenlerin el-göz-ayak koordinasyonunu sağlayamadığı da gözlemlenmiştir. Güvenli araç kullanmanın en önemli gerekliliklerinden biri de direksiyon kontrolüdür. Direksiyon başında sigara içen sürücülerin ise direksiyon kontrolünü sağlayamadığı görülmektedir. Önerilen 3 direksiyon tutuş şeklinde 2 elin de aktif olarak kullanılması gerekirken direksiyon başında sigara içen sürücüler bu ideal pozisyonlar uygulanamaz çünkü bir el sigara içmek için kullanılmaktadır. Araç kullanırken sigara içmenin yarattığı bir başka tehlike de yangın çıkma olasılığıdır. Hem araç kullanırken külün arabaya düşmesi sonucu yangın ihtimali artarken hem de kaza esnasında yanan ateş benzinle birleşmesi çok büyük tehlikeye sebep olabilir.

Araç kullanırken unutulmaması gereken en kritik noktalardan biri de yalnızca kendimizden sorumlu olmadığımızdır. Özellikle diğer sürücülerin sürüş güvenliğini önemseyerek araç kullanmak gerekirken yayalar ve hayvanlar da trafik içerisinde en az kendimiz kadar sorumlu olduğumuz diğer aktörlerdir. Bu yüzden sigaranın onları da etkilediğini unutmamalıyız. Araçtan dışarı atılacak olan sigaranın yaya ve hayvanlara zarar verme olasılığı bulunurken diğer sürücülerin de özellikle motosiklet sürücüleri- konsantrasyonlarını bozabileceğini bunun da kazalara sebebiyet verebileceği hesaba katılarak araç kullanırken sigara içilmemelidir.

2019 yılı itibariyle araç kullanırken sigara içenlerin tespiti konusunda daha hassas bir çalışma yürüten Emniyet Genel Müdürlüğü bu konudaki denetimlerini sıklaştırdı. Sürüş esnasında sigara kullanmayı önlemek amaçlı yoğun çalışmalar yürüten EGM bu konuda caydırıcı olmaya çalışmaktadır. Trafik kazalarının önüne geçerek can ve mal kaybını azaltmak amaçlı çalışan emniyet trafik birimleri 153 TL idari trafik cezasını da büyük bir özenle uygulamaktadır. Sürücülerin de sigaradan ne olur demeden araç kullanımı sırasında sigara içmemesi, kendini sigara içmek zorunda hisseden sürücülerin de mola vermeleri tavsiye edilen çözüm yollarıdır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.06.2020

Nevşehir Sürücü ve Ehliyet Kursları

19.04.2022

Hocalar Sürücü Kursları - Hocalar Ehliyet Kursları

18.02.2021

Otomobil Paspası Nasıl Seçilir

30.03.2020

Sürücü Belgesinin Düzenlenmesi ve Verilmesi