Araç Kilometre Düşürme Cezası 2023

ABONE OL
Araç Kilometre Düşürme Cezası 2023

İkinci el bir araç almayı planlıyorsanız aynı anda birçok şeyi düşünmeniz gerekir. Özellikle de 2023 yılında ikinci el otomobil fiyatlarının çok yüksek olması ödeyeceğiniz paranın miktarına göre aracın daha kusursuz olmasını zorunlu hale getirir.

Araç kilometre düşürme işlemi ise dikkat edilmesi gereken en önemli hususların başında gelir. Her ne kadar bir aracın kilometresi düşürüldüğünde bunun cezası olsa da bazı otomobil sahipleri maalesef bunu yapabilirler. Peki, km düşürülmüş araç nasıl anlaşılır?

Araç Kilometresinin Düşürüldüğünü Nasıl Anlarız?

Satın almak istediğiniz ikinci el aracın kilometresini öğrenmek için aracı almadan önce kilometre verilerini sorgulamanız gerekir. Gerçek kilometre değerini öğrenmek için aracın şase numarasıyla tramer sorgulaması yapabilirsiniz. Araçlar muayeneye girerken kilometreleri kaydediliyor. Dolayısıyla son kilometre ile satın alırken ki kilometresini karşılaştırabilirsiniz.

Araç Kilometre Düşürme Cezası

Araç kilometre düşürme cezası oldukça ağır cezalar arasında yer alır. Nitelikli dolandırıcılık şeklinde tanımlanan bu suçun cezası 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar idari para cezasıdır.

Km Düşürülmüş Araç Nereye Şikayet Edilir?

Aracın kilometresinin düşürülüp düşürülmediği bakınca anlaşılabilecek bir şey olmadığından dolayı bu durum gizli ayıp şeklinde tanımlanır. Alıcı kilometrenin düşürüldüğünü fark ederse satıcıya aracı tekrardan iade edebilir. Nitelikli dolandırıcılık davaları Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülür. Şikayeti ise ikametiniz olan yerde sorumlu olan Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurabilirsiniz.

Aracı Satan Kişinin Beyanı Önemli mi?

Aracı satın kişi alan kişiye aracın km değerini belirtmiş ve bunu da belgelemiş olması gerekiyor. Eğer aracın kilometresi yasal olmayan bir şekilde düşürülmüşse bu durumda alıcının habersiz olmasından dolayı satan kişinin beyanı kendisinin de ikinci el olarak almış ise mümkündür. Dolayısıyla aracı satan kişi bu şekilde satın almışsa kendisi de satın aldığında aracın durumu belgelemesi gerekir.

İkinci El Araç Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • İkinci el araç alınırken öncelikli olarak ekspertiz incelemesi ve onayı almanız faydalı olacaktır.
  • HGS sorgulaması yapılarak muayene giriş km verileri ile güncel km verilerinin karşılaştırılması sağlanabilir.
  • Satın alınacak olan aracın servis bakım evrakları incelenebilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

13.09.2021

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır

10.12.2020

Karavan Çekmek İçin En İyi 8 Araç

05.03.2021

Sürücülerde Aranan Sağlık Koşulları

23.03.2020

Chevrolet Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi