Araç Güvenlik Sistemleri Nedir

ABONE OL
Araç Güvenlik Sistemleri Nedir

Otomobillerde iki tür güvenlik sistemi vardır. Bunlardan birincisi aktif ikincisi ise pasif güvenlik sistemleridir. Aktif güvenlik sistemleri bir kaza meydana gelmeden önce karşılaşılabilecek olan tehlikelere karşı önlem alınmasını, sürücünün uyarılmasını sağlamakla görevlidir. Pasif güvenlik sistemleri ise kaza meydana geldiği anda devreye girerek sürücü ve yolcuların fiziksel durumlarını koruyarak riski en aza indirmekle görevlidir.

Aktif ve pasif olan güvenlik sistemlerini birbirinden ayrı düşünmemek gerekir. Bunun için bu tip donanımlar bir kombinasyon halinde olur ve amacı araç içerisindeki bireylerin optimum olacak şekilde korunmasını sağlamaktır.

ABS: Otomobillerdeki güvenlik sistemlerinden bahsedildiğinde ilk akla gelen ABS sistemidir. Tekerleklerin kilitlenmesini önleyen bu frenleme sistemiyle sürücü ani fren yapmış olsa bile aracın savrulması önlenmiş olur.

ASR: Bir aracın gazına hızlı ve aniden bastığınız anda tekerlekler olduğu yerde döner ve bu da lastiklerin deforme olmasına neden olur. Deforme olan lastik zamanla yol tutuşunu kaybederek kazaya neden olabilir. ASR sistemi ise gaza aniden bastığınızda tekerin dönme refleksini yumuşatarak lastiğin deforme olmasının önüne geçer.

ESP: ESP basit anlatımıyla aracı her türlü hava şartlarına karşı güvenli bir şekilde yolda tutmaya yarar. Sistem motor işletim sistemine müdahale ederek gerekli olan durumlarda tekerleklere farklı basınç uygulayarak aracın dengesini korumasını sağlar.

EBD: Bir otomobilin frenine bastığınızda içeride ileriye doğru bir kuvvet oluşur. Bu kuvvet sadece araç içerisindekileri değil aynı zamanda süspansiyon sistemini de etkiler. Dolayısıyla aracın ön bölümü yere daha fazla yaklaşır. EBD sisteminde ise aracın frenine basıldığında fren kuvvetinin dengelenmesini sağlar. Yani aracın ön freni ile arka freni arasında denge oluşturulur.

Pre-Crash: Araç kullanılırken 2 saniyeden daha uzun süren bir kritik sürüş tespit edilirse elektrikli olan sistem kemer boşluklarını çeker ve dışarıdan içeri cisim girmemesi için açık olan tüm pencereleri saniyeler içerisine kapatır. 

ACC: ACC sistemi sayesinde aracı hızına göre öndeki araca yaklaşma sınırlanabilir. Yani bu sistem bir anlamda araç takip mesafesinin korunmasını sağlar.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.04.2021

Hidrolik Debriyaj Ayarı Nasıl Yapılır

24.06.2021

2022 Honda CR-V İncelemesi

14.01.2021

Unutulmaz Filmlere Özel Hazırlanmış 5 Araba

23.09.2021

Kazadan Sonra Tutanak Tutulmazsa Ne Olur