Araç Alırken Ekspertiz Ücretini Kim Öder

ABONE OL
Araç Alırken Ekspertiz Ücretini Kim Öder

Yeni bir araç alırken hata yapmamak adına iyi incelemek ve inceletmek gerekiyor. Özellikle yeni nesil araçların bilgisayar sistemine sahip olmaları sıradan ustaların hata bulmasını zorlaştırırken bu noktada ekspertiz firmaları da ön plana çıkıyor.

Yeni araç alacakların en çok merak ettikleri hususlardan birisi de ekspertiz ücretleridir. Çünkü araç alırken farklı marka ve modellerinde inceleniyor olması ister istemez ekspertiz ücretini kimin ödeyeceğini düşündürüyor.

Burada bilgi verirken genel kuraldan bahsetmek yerinde olacaktır. Ekspertiz ve noter ücretleri her zaman alıcıya aittir. Çünkü aracı alacak olan kişi ekspertize gönderir.

Burada dikkat edilecek olan bazı hususlar vardır. Örneğin ekspertiz öncesinde aracın sahibi araçla ilgili garanti verirse vermiş olduğu garantinin dışında kalan hasarlarda indirim uygulanabilir. Tabi burada alıcı ile satıcı arasındaki anlaşma çok önemlidir. Aracı alacak olan kişi satıcının açıklamalarını kabul ederse ve ekspertizde bunların dışında herhangi bir sorun çıkmazsa bu durumda alıcı ekspertiz masraflarını karşılaması gerekir.

Ekspertiz konusundan bahsederken elbette burada İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Yönetmeliğini de değerlendirmek gerekiyor.

Yönetmeliğin ekspertiz raporu başlıklı maddesine göre şu ifadelere yer verilmiştir.

“14. Maddesine göre; yetki belgesine sahip işletme tarafından ikinci el motorlu kara taşıtı satışından hemen önce ekspertiz raporu alınır ve raporun bir nüshası satış esnasında alıcıya teslim edilir. “

Ekspertiz Raporunda aracın özellikleri, arızası ve hasar durumu ile kilometre bilgilerine yer verilir. 8 yaşın üzerinde ve 60 bin kilometrenin üzerinde bulunan araçlarda ekspertiz raporunun alınması zorunlu değildir. Bunun için alıcı ve satıcı sözlü olarak anlaşması halinde aracın satışını gerçekleştirebilir. Ancak yeni nesil ve yeni model araçlarda ekspertiz raporu çok önemli bir belgedir. Daha sonrasında araçla ilgili bir sorun yaşandığında hak talep edebilmek için bu belgeye ihtiyaç duyulur.

Ekspertiz Raporu Kim Tarafından Verilir?

Ekspertiz raporu TSE hizmet belgesi olan işletmeler tarafından verilir. Bu işletmeler araçta belirtilmiş olan sorunları belirtmekle mükelleftir. Ekspertiz raporunun dışında bir sorun çıkması halinde işletme sorumlu olarak kabul edilir.

Ehliyet ve sürücü kursları ile ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.06.2022

Trafikte Direksiyon Dersi Alındığında Neler Öğretilir

12.11.2021

Sıfır Araç Egzoz Muayenesi Kaç Yılda Bir Yapılır

25.01.2024

Antifriz Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır

26.10.2021

Otomobillerde Deri Koltukların Artıları ve Eksileri Nelerdir