Araç Alıp Satarken Noter Satış İşlemleri Nasıl Yapılır

ABONE OL
Araç Alıp Satarken Noter Satış İşlemleri Nasıl Yapılır

İkinci el araç alırken uzun ve yorucu bir süreç sizi bekler ve iyi bir araç bulabilmek için bazen haftalar ve aylarca beklemek zorunda kalabilirsiniz. İyi aracı bulduğunuzda ise araç alım satım işlemlerinin yapılması gerekir. Eğer daha önce hiç araç alıp satmamışsanız bu durumda noter işlemlerinin nasıl yapıldığını bilmemeniz normaldir. Fakat bu yazıyı okuduğunuzda neler yapmanız gerektiği konusunda da fikriniz olacaktır.

İkinci el araç alım ve satım işlemlerini nerede olursanız olun en yakın noterden yapabilirsiniz. Satım işlemi için aracın ruhsatının, TC kimliğinizin olması yeterli olacaktır. Alım işleminde ise paranız ve TC kimliğinizin hazır bulunması gerekir. Eskiden araç alım ve satım işlemleri haftasonu yapılmıyordu, ancak son karar neticesinde artık nöbetçi noterlerden de bu işlemleri rahatlıkla yapabiliyorsunuz.

Notere Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler Nelerdir?

İkinci el araç alım ve satım işlemlerinde notere gitmeden önce kontrol etmeniz gereken birtakım önemli konular vardır. Bunlar şöyledir:

MTV Sorgulaması

Engelli araçlarının dışında her aracın mutlaka ödemesi gereken yıllık vergisi vardır. Bu vergi ödenmediği sürece aracın muayenesi ve satış işlemleri gerçekleştirilmez. Eğer notere geldiğinizde aracınızın üzerinde vergi borcu görünüyorsa borç ödenmeden alım satım işlemlerinin yapılması söz konusu değildir. Noter öncesinde kontrol ettiğinizde borcunuz varsa ödeyebilirsiniz.

Haciz ve Rehin Sorgulaması

Aracın satışı öncesinde üzerinde rehin ve haciz gibi durumların olup olmadığının kontrol edilmesi önemlidir. Eğer ki aracın üzerinde bir kredi ya da farklı bir durumdan dolayı hak mahrumiyeti, trafikten men, haciz ve rehin gibi durumlar varsa bunların mutlaka kaldırılması gerekir.

Araç Muayenesi

Aracın muayene işlemleri önemlidir. Eğer aracın muayene tarihi geçmişse bu durumda satışın gerçekleşmesi söz konusu değildir. Aracın muayenesi yapılmamışsa bu durumda öncelikli olarak aracın muayenesinin yapılması ve sonra satışının yapılması gerekir.

Trafik Cezaları

Aracın satışını engelleyen durumlardan bir tanesi de trafik cezalarıdır. Eğer aracınızın üzerine yazılmış olan bir trafik cezası varsa mutlaka önce cezanın ödenmesi gerekir.

Adres Kayıt

Noter işlemleri öncesinde dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de alıcı ve satıcının adres bilgilerinin kayıtlı olmasıdır

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.05.2020

Sürücü Kursu Fiyatları 2020 - Ehliyet Fiyatları 2020

14.10.2020

Kırmızı Işıkta Durmanın Doğru Yolu Nedir

25.06.2021

Hava Yastıkları Açıldığında Nelerin Değiştirilmesi Gerekir

07.10.2020

Motor Yağı Değişmezse Ne Olur