Arabada Sigara İçme Cezası Ne Kadar

ABONE OL
Arabada Sigara İçme Cezası Ne Kadar

Eskiden özel araçlarda sigara içilmemesiyle ilgili herhangi bir karar bulunmazken, 04 Mayıs 2013 tarihinden itibaren yapılan değişiklik neticesinde özel araçlarda sigara içmek yasaklandı.

Özel bir araçta sigara içmek yalnızca sürücü değil aynı zamanda yolcuları da kapsıyor. Buna göre 2020 yılında özel bir araçta sigara içen sürücüye 188 TL para cezası kesiliyordu. Bu rakam 2021 yılı için şu ana kadar değişmedi.

Hangi Araçlarda Sigara İçmek Yasaktır?

Özel araçlarda sigara içme yasağı 4207 sayılı kanun maddesine göre şöyle düzenlenmiştir:

Özel araçların sürücü koltuklarında oturanlar ile taksi hizmeti veren araçlar olmak üzere karayolunda, demiryolunda, denizyolunda ve havayolunda yolcu taşıyan tüm araçlarda sigara içilmesi yasaktır.

Araçta Sigara İçme Cezası Nereye Ödenir?

Araçta sigara içerken yakalanırsanız kesilen cezayı ödemek zorunda kalırsınız. Cezanın ödenebileceği yerler ise vergi daireleri, bankalar ya da https://ivd.gib.gov.tr/ adresinden online olarak ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Arabada Sigara İçme Cezasına Nereden İtiraz Edilir?

Arabada sigara içerken yakalanmışsanız itiraz etme hakkınız var, ancak bu itiraz sizin haklı duruma gelebileceğinizi göstermeyecektir. Böyle bir ceza kesilmiş ve haksız olduğunu düşünüyorsanız bu durumda Sulh Ceza Hakimliğine itiraz dilekçesiyle başvuruda bulunabilirsiniz.

Sigaranın insan vücudunda meydana getirmiş olduğu zararları bilmeyen yoktur. Ancak sigaranın neden olduğu ölüm sadece sağlıkla ilgili değildir. Sigara içen bir sürücü ister istemez dikkatini doğrudan yola veremez. Tek elinde sigara olacağından dolayı aracın direksiyonunu tek eliyle tutmak ve 9:15 kuralını ihlal etmek zorunda kalır.

Gittiğiniz hıza bağlı olarak direksiyonun hassasiyeti çok daha yüksek olabilir. Buna göre hızlı giden bir aracın sürücüsü sigara içtiğinde kaza yapma olasılığı çok daha yüksektir.

Sigara içerken aynı anda direksiyon ve vites değiştirmeyi yapmakta dikkatinizi dağıtacaktır.

Sigara reflekslerin yavaşlamasına neden olan bir alışkanlıktır. Bir sürücü için ise refleks hem kendi hayatı, hem yanındaki yolcuların hayatı hem de diğer sürücülerin hayatı için oldukça önemlidir. Bunun için araç kullanırken sigara içmemek ve araç içerisinde sigara içilmesine müsaade etmemek gerekir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.03.2023

Jeep Türkiye Fiyat Listesi Mart 2023

29.12.2022

Ehliyet Fiyatları 2023: Ehliyet Harç ve Sınav Ücretleri

06.07.2021

İdeal Kamyon Kullanma Süresi Ne Kadar

18.10.2021

Araba Nasıl Sürülür ve Güvenli Sürüş İpuçları