Araba Motoru Hangi Parçalardan Oluşur

ABONE OL
Araba Motoru Hangi Parçalardan Oluşur

Otomobile biniyoruz, kontağı çalıştırıp gaza basıp gidiyoruz. Ancak tüm bunları yaparken arka planda çalışan o kadar çok parça var ki bunlardan haberdar değiliz. Belki de haberdar olsak bile bizi çok fazla ilgilendirmediği için oralı olmuyoruz.

Peki, motor kapağının altında yatan bu mükemmel mühendisliğin nasıl olduğunu hiç merak ettiniz mi? Daha da önemlisi aracınızın motorunun hangi parçalardan oluştuğunu düşündünüz mü?

Hazırsanız isterseniz motorun hangi parçadan oluştuğuna kısaca bir göz atalım.

Motor Bloğu

Motorun bel kemiği olan blog, içerisinde pistonlar, krank mili ve eksantirik mili içeren bir yuvadır.  Kısacası motor blogu için motorun parçalarının birleştiği yer diyebiliriz. Bir insanın iskeleti neyse motor için blogda o dur.

Motor blogu farklı şekillerde tasarlanabilir. Motor çeşitleri ise şöyledir: Düz veya sıralı, düz, boxer ve W  

Pistonlar

Pistonlar döngü esnasında ortaya çıkan enerjiyi aktaran ve krank miline ileten yuvarlak silindir içinde hareket eden metallere denir. Yani kısa bir ifadeyle bir araçta oluşan patlamalarla birlikte hareket eden sistemdir. Pistonlar yağ kontrolünü sağlayan halkalara sahiptir ve bu halkalara sekman denir. Bir piston içerisinde farklı sekmanlar vardır. Modern araçlardaki pistonlar sürtünmemesi için özel malzemelerle kaplanmıştır.

Krank Mili

Motor blogunun altında hareket eden parçalardır. Yataklar denen bu alanda hareket eden krank mili üzerindeki ağırlık metalleri sayesinde dengeli bir şekilde dönerler. Yani harika bir mühendislik icadıdır. Bir otomobilde yağlanma başladığı zaman ilk olarak yağlanan parçadır.

Eksantrik Mili

Eksantrik mili motorun tarzına göre değişkenlik gösterir. Blokta ya da silindir kapağında bulunabilen eksantrik mili motor bloguna yerleştirildiğinde kam mili olarak da geçer. Modern motorda eksantrik mili silindir kapaklarında bulunur. 

Silindir Kapağı

Silindir kapakları hassas olan parçalardır. Subap yayları, subaplar, kaldırıcılar, itme çubukları, külbütör ve hatta bazen eksantrik milleri dahil olmak üzere birçok öğeyi içerisinde barındırır. Egzoz geçitlerine de izin veren silindir kapağı cıvatalar sayesinde tutunur.

 Yukarıda saymış olduğumuz parçalar motorun içerisindeki ağır parçalardır, ancak bu parçalara bağlı olarak çalışan yüzlerce parça daha vardır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.03.2022

2022 Araç Muayene Fiyatları Ne Kadar

21.06.2022

Hasar İhbarı Nedir, Hasar İhbarı Nasıl Yapılır

17.05.2022

E Devlet Ehliyet (Motorlu Taşıt Sürücü Sertifika) Sorgulama Nasıl Yapılır

24.09.2021

Full Kaskonun Diğer Kaskolardan Farkı Nedir