Araba Frenleri Nasıl Çalışır

ABONE OL
Araba Frenleri Nasıl Çalışır

Arkadaşlarınızla veya sevdiklerinizle arabaya bindiğinizde ne düşünüyorsunuz? Muhtemelen günlük telaş içerisinde yaşadıklarınız ya da yaşayacaklarınız olacak. Muhtemelen arabanın kendisiyle ilgilenmiyorsunuz. Örneğin yağ değişimine ihtiyaç var mı? Motor nasıl çalışıyor? Lastiklerin döndürülmesi gerekiyor mu? Gibi sayabiliriz.

Yani otomobillerde bir şey bozulmadıkça, nasıl çalıştıkları çok umurumuzda değil. Bizi bir yerden başka bir yere götürsün yeter. Ama bu ulaşım sırasında önünüze gelecek olan bir engel, arabanın bir parçasının nasıl çalıştığını düşünmeye yetecektir. Frenler!

Sürücü frene bastığında, onu çarpışmadan koruyarak arabayı hızla durdurabilir.

Biraz düşünürseniz, frenler harika bir icattır. Bir bisiklet sürüyorsanız yavaşlamanız gerekiyorsa, ayaklarınızı uzatabilir ve onları yerde sürükleyebilirsiniz. Peki ya saatte 55 km hızla giden bir otomobilde bunu yapabilir misiniz?  

Ayağınızı fren pedalına bastığınızda, bağlı bir kol, hidrolik sıvıyla dolu ana silindire bir pistonu iter. Bu hidrolik sıvı, bir boru sistemi boyunca her bir tekerlek üzerindeki frenlerin yanında konumlandırılan daha geniş silindirlere fışkırır. Bu hidrolik sistem, ayağınızın fren pedalına uyguladığı kuvveti, frenleri uygulamak ve arabayı durdurmak için yeterli kuvvete katlar. Frenler iki türlüdür. Diskli frenler ve kampanalı frenler.

Birçok modern otomobilin ön tekerleklerinde disk frenler ve arka tekerleklerde kampanalı frenler bulunur. Daha pahalı modellerde dört tekerleğin hepsinde disk frenler vardır. Sadece çok eski veya çok küçük arabalarda dört tekerleğin hepsinde kampanalı fren bulunur.

Fren balatalarının yüksek sıcaklıklarda erimeyen özel malzemelerden yapılması gerekir. Bu özel malzemelerden bazıları kompozitler, alaşımlar ve seramikleri içerir.

Kampanalı frenler de sürtünmeyle çalışır, ancak çalışma mantığı biraz farklıdır. Kampana frenler, bir fren kampanası ve fren pabuçlarından oluşur. İçi boş tambur çarkla birlikte döner. Fren pedalına basıldığında, bir hidrolik silindir ile fren pabuçlarının iter sürtünme oluşturarak, fren tamburu iç yüzeyine karşı astarlara sürter ve bu şekilde tekerleğin yavaşlaması sağlanır.

Frenler her ne şekilde görev yaparsa yapsın bir otomobil için hayati öneme sahiptir. Bunun için fren balatalarının ve frene dair diğer tüm aksamların belli periyotlar içerisinde kontrol edilmesi ve değişmesi gereken parçaların değişiminin yapılması gerekir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.03.2022

Adıyaman Çelikhan Sürücü Kursları - Çelikhan Ehliyet Kursları

10.06.2021

B Sınıfı Ehliyet Almak Kaç Para 2022

06.07.2022

Direksiyon Sınavını Geçince Ne Zaman Ehliyet Alınır 2022

13.04.2020

Ehliyet No Nedir – Ehliyet No Nerede Yazar