Anksiyete Hastaları Ehliyet Alabilir mi

ABONE OL
Anksiyete Hastaları Ehliyet Alabilir mi

Sürücü belgesi almak isteyen bir kişinin öncelikli olarak devlet ya da özel sağlık kuruluşlarından herhangi birisine giderek sağlık durumunun sürücü olabileceğini ifade eden “sürücü olur” raporu alması gerekir. Bu muayene esnasında bakılacak sağlık problemlerinden birisi de psikiyatrik durumlardır. 

Sağlık raporu alınırken psikiyatrik görüşün belirtilmesi esnasında kişinin tüm hastalıklarının taranması sağlanır ve kişi testten geçirilerek değerlendirilir. Eğer psikiyatr yoksa bu durumda psikolog ya da nörolog rapor sürecinde bulunmaz.

Psikiyatrik Muayenenin Özellikleri

Sürücü belgesi almak için başvuruda bulunan kişiye muayene öncesinde belge doldurulması ve imzalanması gerekir. Belgede öfke nöbetlerinin var olup olmadığı epilepsi gibi hastalıkların bulunup bulunmadığı, herhangi bir ruhsal hastalığın olup olmadığının varsa hastalığın tanısının ne olduğu ve ilaç kullanıp kullanmadığı belirtilmelidir.

Eğer sürücü belgesi alındıktan sonra kişide bu tip hastalıklar meydana gelirse bunun tedavisi için sağlık kuruluşuna başvurarak tıbbi gerekliliğin yerine getirileceğinin taahhüt edilmesi istenmelidir.

Sürücü yalan bir şekilde bilgi verirse yalanın tespit edilmesi halinde sürücü belgesinin alınarak iptal edileceği konusunda uyarılmalıdır.

Sürücülerde Olması Gereken Temel Ruhsal Özellikler

  • Zekanın normal ya da üst düzeyde olması,
  • Bunamamış olmak,
  • Kas gücü kaybının olmaması,
  • Dikkat dağınıklığının bulunmaması,

Yukarıda belirtilmiş olan durumların hiçbirinin sürücü de olmaması gerekir. Özellikle zeka geriliği ya da bunama gibi durumlarda sürücü belgesi verilmemesi, hastalığın daha sonra ortaya çıkması halinde de sürücü belgesinin iptal edilmesi gerekir.

Yukarıda sıralanan temel özelliklerin bazıları hiç bir şekilde sürücülükle bağdaşmaz durum ve hastalıklardır (zeka geriliği ya da bunama gibi). Ancak bazı hastalık ya da durumlar dönemsel özellikte olabildiğinden ya da farklı tedavi yanıtı gösterdiğinden uygun koşullar sağlandığında sürücülük belgesi almaya sürekli engel olmaz.

Ruhsal Hastalığa Yakalanan Sürücülerin Ehliyeti Ne Olur?

Bir sürücü hastaneye gittiğinde tedavisi esnasında ruhsal bir hastalığa yakalandığı teşhis edilirse doktorun bu durumu mutlaka hastane yönetimine bildirmesi ve gerekli işlemlerin başlatılmasını sağlaması gerekir. Geri alma bazı durumunda geçici bir süre bazı durumda da sürekli olarak uygulanabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.06.2021

Alkollü Kazada Kasko Ödeme Yapar mı

12.09.2022

Ehliyete El Koyma İşleminin Hukuki Boyutu

06.04.2023

Ehliyet İçin Raporu Nereden Alabilirim? 2023

16.11.2022

Emniyet Şeridi Nedir? Emniyet Şeridi İhlal Cezası 2023