Ambulans Özellikleri ve Sürücülük

ABONE OL
Ambulans Özellikleri ve Sürücülük

Ambulans hasta nakil veya acil yardım amacıyla kullanılan teknik, tıbbi ekipmanlarla ile özel olarak donatılmış, ihtiyaç duyulan personeli olay yerine en hızlı şekilde ulaştırmak veya olay yerinde acil sağlık hizmetleri yürütmek üzere kullanılan kara, hava ve deniz taşıtlarıdır. Kara taşıtı olarak kullanılan ambulans ile ilgili bazı bilgiler vermek istiyoruz. Kara ambulansı olarak kullanılan taşıtlar 4’e ayrılmaktadır. Bunlar;

  • Acil yardım ambulansı: Acil durum esnasında olay yerinde ve ambulans içinde hastaya müdahale edecek teknik ekip ve donanıma sahiptir.
  • Hasta nakil ambulansı: En az 1 sağlık personeli ve teknik donanıma sahip hasta ve yaralıları nakil amacıyla kullanılan ambulanstır.
  • Yoğun bakım ambulansı: Hastaların nakli sırasında ileri düzeyde takip edildiği ambulans türü.
  • Özel donanımlı ambulanslar: Çalıştığı bölgenin coğrafi özelliklerine göre ve taşıdığı hastanın yaş, fiziksel ve tıbbi durumlarına göre özel olarak dizayn edilmiş, teknik ekipman ve personele sahip araçlardır. Yeni doğan hastaların nakli için kullanılacak özel donanımlı ambulanslarda kuvöz bulundurmak zorundadır.

Bu araçlar içinde ışıklı ve sesli uyarı sistemi, telsiz ve telefon gibi haberleşme cihazları, aracın kullanım amacını belirten fosforlu yazı ve işaretler ve aracın kullanım amacına uygun tıbbi ve teknik donanım bulundurulmak zorundadır.

Ambulans sürücülüğü ise en kritik görevlerden biridir. Ambulans kullanırken güvenli sürüşün yanında taşınan hastanın durumuna göre hızlı olmak da bir gereklilik olabilir. Bu yüzden ambulans şoförlerinden ileri sürüş tekniği sertifikası sahibi olmaları istenir. İleri sürüş sertifikası dışında ambulans sürücüsünün sahip olması gereken özellikler şu şekildedir;

  • Acil yardım ve ilk yardım sertifikası,
  • En az lise mezuniyeti, bunun yanında sağlık meslek lisesi veya sağlık bilimleri fakültesi diplomasına sahip olan adaylar iş alımı sırasında bir avantaj elde ederler.
  • En az B sınıfı ehliyet,
  • Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlar tarafından verilen sağlık raporu ve psiko-teknik rapor.

Temel belgeler yukarıda belirttiğimiz gibi olmakla beraber kamu kurumları ve özel kurumlar arasında bazı farklılıklar mevcuttur. Bazı özel kurumlar sahip olunması gereken sertifikaları iş alımı yaptıktan sonra kendi bünyesinde gerçekleştirdiği özel eğitimlerle verebilir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.11.2020

Yaşlı Sürücülerin Araç Kullanırken Dikkat Etmesi Gerekenler

30.09.2021

Engelli Aracını Herkes Kullanabilir mi

08.11.2021

Eski E Sınıfı Ehliyet Şimdi Ne Oldu

03.08.2021

Çalıştırılmayan Arabanın Aküsü Biter mi