Alüminyum Jant Nedir

ABONE OL
Alüminyum Jant Nedir

Alüminyum jant, halk arasında çelik jant olarak bilinir. Bu bilginin doğru olup olmadığını anlamak için öncelikli olarak alüminyum jant ve çelik jant arasındaki farkı bilmek gerekir. Bu iki jant arasındaki en belirgin fark ise üretim tekniğidir. Otomobil sürücüleri alüminyum jantı yalnızca görsellik olarak tercih eder. Estetik bir çekicilik sağlamış olduğu gibi araca değer katar.

Neden Alüminyum Alaşımlı Jant?

Alüminyum jantlar gerçek çelik jantlara oranla daha hafiftir bu da doğal olarak aracın performansını ve yakıt tüketimini önemli ölçüde etkileyecektir. Hafif olan jantların sürücünün konforuna da önemli katkı sağlamış olduğunu söyleyebiliriz. Hafif olan jantların direksiyon hakimiyeti aracın dengesini artıracaktır.

Alüminyum jantların önemli özelliklerinden birisi de lastik ve fren sistemine katkısıdır. Otomobil hareket halindeyken alüminyum bir ısı ortaya çıkar ve bu ısının hızlı transferi lastiklerle balataların ömrünün uzamasını sağlar. 

Çelik Jantların Üretimi

Çelik jantlar iki parça halinde birbirine kaynatılır. Kum altı kaynağı ile birbirine bağlanan çelikler, hatalı bir şekilde üretilirse bu duruma parçalar birbirinden ayrılacağından dolayı kazana neden olabilirler.

Alüminyum jantların üretiminde birim fiyatı çelikten fazla olduğundan dolayı geri dönüşümüne daha fazla önem verilir. Bunun için hatalı olan ürün tekrar eritilerek işlenir.

Dünyada hangisinin üretimi daha fazladır?

Dünyada otomobil üreticilerinin büyük bir bölümü artık alüminyum janta geçiş yapmaktadır. Daha pahalı olmasına karşı sürücülerin estetiğe vermiş olduğu önem ve bu malzemenin performansa vermiş olduğu katkı bu geçişi hızlandıran nedenler arasında yer almaktadır.

Sertlik olarak değerlendirdiğimiz zaman elbette çelik daha sert ve dayanaklıdır, ancak ağırlığı bakımından aracın performansını ve yakıt tüketimini artırdığından dolayı Alüminyumdan bir tık geride kalır. Çelik jantlar estetik olarak kapaklarıyla satılmış olduğundan dolayı göze çok çekici gelmeyecektir.

Sonuç

Çelik ve alüminyum arasındaki tercih tamamen kişiseldir. Bunun içinde her iki modelinde kendisine göre avantajı ve dezavantajından bahsetmek mümkündür. Sürücü kendi önceliğini düşünerek kara verdiğinde jantlar konusunda hangisini tercih edeceğine karar verecektir. Bazı sürücüler her ikisini de aracında kullanmayı tercih ettiklerinden dolayı yaz aylarında alüminyum kışın ise güçlü olan çelik jantlar kullanılabilir.

 https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.02.2021

Otomobil Paspası Nasıl Seçilir

21.01.2022

Yakıt Depo Güvenlik Kiti Nedir

02.11.2020

Oto Yıkama Bayiliği Nasıl Alınır

13.04.2021

Şanzıman Arızasının Belirtileri