Alkollü Araç Kullanma Cezası 2023

ABONE OL

Alkollü araç kullanmak insan hayatını tehlikeye atarak can kayıplarına, yaralanmalara ve maddi kayıplara neden olan bir problemdir. Alkollü araç kullanan bir kişinin araç kullanması kaza riskini artırır. Her sürücünün taşıdığı sorumluluğun bilincinde hareket etmesi ve bunu yalnızca bir ceza olarak değerlendirmemesi gerekir.

Bir sürücünün alkollü olarak araç kullandığının tespiti trafik kontrolü esnasında alkometre ile yapılan test neticesinde ortaya çıkar. Eğer sürücü yapılan bu testte alkollü çıkarsa 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 48/5 maddesi gereğince 4.064 TL idari para cezasına çarptırılarak araç trafikten menedilir. İlk yakalanmada sürücünün ehliyetine 6 ay süreyle el konulur. Bu cezaların limitleri ilk yakalanma ve ikinci yakalanma şeklinde olduğunda daha farklı olur. Aşağıda ilk ve ikinci kez alkollü olarak yakalanan sürücünün ödeyeceği ücret belirtilmiştir.

  • Alkollü araç kullanmak (İlk yakalanma), 4.064 TL
  • Alkollü araç kullanmak (İkinci yakalanma) 5.096 TL
  1. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?

Karayolları Trafik Kanunu’na göre, 2. kez alkol sınırı aşılırsa 2 defa alkollü araç kullanma cezası olarak 2.287 TL ceza kesilir. Ayrıca araç trafikten menedilir. Ehliyete ise 6 aylığına değil iki yıllığına el koyulur. 20 ceza puanı kesilir.

  1. Kez Alkollü Araç Kullanma Cezası Nedir?
  2. kez alkollü araç kullanan bir sürücü. 3 defa alkollü araç kullanma cezası olarak 3.675 TL para cezasına çarptırılır. Ehliyete 5 yıl süresince el konulur. Araç trafikten menedilir ve 20 ceza puanı yazılır. Alkollü araç kullanmak hapis cezasına da çarptırılabilir. Kanuna göre 3 kez aynı suçu işleyen sürücülere 6 aydan daha fazla hapis cezası uygulanabilir.

Sürücü Alkolmetreye Üflemezse Ne Olur?

Alkolmetre, yukarıda da belirttiğimiz gibi sürücünün alkollü olup olmadığının tespit edilmesini sağlayan bir cihazdır. Her sürücü trafik kontrolünde bu cihaz kendisine sunulduğunda üflemek zorundadır. Sürücü alkol testine itiraz etmesi halinde kendisine 3 bin 836 TL'den 8 bin 551 TL'ye kadar ceza kesilebilir. Bunun dışında sürücünün ehliyetine 2 yıl süreyle el konulur.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Affedilir mi?

Alkollü araç kullanma cezası trafikte uygulanan en katı kuralların başında gelmektedir. Bu nedenle bir sürücü alkollü olarak araç kullanmış ve bu belgelenmişse bu durumda kendisine verilen cezasının affedilmesi söz konusu değildir. Burada ceza affıyla ilgili durum şu şekildedir. Eğer sürücü ehliyetine 2 yıl boyunca el konulmasını istemiyorsa bu sürenin idari para cezasına dönüştürülmesini talep edebilir.

Alkol Sınırı Kaç Promildir 2023

Bir sürücünün kontrol esnasında alkollü olduğunu tespiti yapılırken değerler göz önünde bulundurulur. Promil kandaki alkol miktarına verilen isimdir. Buna göre bir kişinin kanında 0,50 promil alkol varsa bu sürücünün alkollü olduğu anlamına gelecektir. Ticari araç sürücülerinde ise promil sınırı 0,20 şeklindedir. 

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi almak isterseniz https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.05.2021

Sekonder Hava Sistemi Nedir

03.05.2021

2. El Jetta Alınır mı

07.12.2021

Gaziosmanpaşa Sürücü Kursları - Gaziosmanpaşa Ehliyet Kursları

30.03.2020

Araç Bakımı Neden Önemlidir