Alkolden Ehliyetin İptal Olması Nedir

ABONE OL
Alkolden Ehliyetin İptal Olması Nedir

Alkol kötülüklerin en önemli nedenleri arasında yer alır. Bir insanın sağlığına zarar verebildiği gibi çevresindekilere de zarar verebilir. Bu nedenle alkolün kullanılması tek başına bir olumsuz sebeptir.

Alkol kullanmanız gerekiyorsa kesinlikle araç kullanmamanız gerekir. Trafikte araç kullanan bir sürücünün belli oranda alkol almasına izin verilebilir, ancak bu miktar onu sarhoş etmeyecek ve reflekslerini engellemeyecek orandadır. Alkol alan bir kişi bunun ayarını tutturamayacağı içinde gereksiz yere bir cesarete kalkışmaması gerekir. Çünkü alkollü olarak araç kullanırken yakalanmanın cezası tek haneli rakamlardan oluşmaz.

Eğer alkollü sürücü ehliyetini 2016 yılından önce almışsa bu durumda stajyer sürücü olmadığından dolayı ehliyeti iptal olmaz. Böyle bir durumda ehliyetine 6 ay süreyle el konulur. Eğer ikinci kez alkollü olarak yakalanırsanız bu durumda 2 yıl süreyle ehliyetinize el konulur ve trafik cezası kesilir. Üç ve üçten fazla alkollü yakalanmanın cezası ehliyetin 5 yıl boyunca geri alınması ve para cezası demektir. Ehliyetinizi tekrar alabilmeniz için psiko-teknik ve psikiyatri muayenesinden geçmeniz gerekir. Muayenede ehliyeti geri alabilmek için psikolojinizin yerinde olup olmadığı tespit edilir.

Eğer ehliyeti 2016 yılından sonra almışsanız ehliyetinizi ilk aldığınızda 2 yıl boyunca stajyer olarak tanımlanırsınız. Bu süre içerisinde alkollü olarak yakalanmak demek ehliyetinizin iptal olması demektir. Yani ehliyetinizin iptal olması tekrar sürücü belgesi alabilmeniz için kursa yazılmanızı ve sınavlara tekrardan girmeniz gerekir. Tabi sürücü kursuna gidebilmeniz için yine psiko-teknik değerlendirmesinden geçmeniz gerekiyor. 

Stajyer Sürücü Kaç Promil Alkol Alabilir?

Stajyer sürücülerin alkol alma miktarı 0,20-0,50 promil arasında olmalıdır. Eğer bu şekilde yakalanırsa o zaman yeniden kursa kayıt yaptırabilmek için 6 ay boyunca beklemesi gerekmez. Alkol miktarı 0,50 promilden fazlaysa bu durumda 6 ay beklemesi gerekir. 6 ayın sonunda sürücü kursuna kayıt işlemini gerçekleştirebilir.

Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Alkollü olarak araç kullanırken yakalanırsanız böyle bir durumda 2021 yılı itibariyle kesilecek olan ceza miktarı birinci yakalanmada 1.340 TL. İkinci kez yakalanmada 1.679 TL. Üç ve daha fazla alkollü yakalanmada 2.698 TL trafik ceza ödemeniz gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.10.2022

Bagaj Amortisörü Nedir? Tamiri Nasıl Yapılır

09.07.2021

Araba Kiralarken Nelere Dikkat Edilmeli

26.04.2021

Otomatik Araba Nasıl Çalıştırılır

01.11.2021

Ehliyet Kurs Ücreti Kaç TL? 2022