Alkol Sürüş Yeteneğini Nasıl Etkiler

ABONE OL
Alkol Sürüş Yeteneğini Nasıl Etkiler

Alkol, beynin işlevini azaltan, düşünmeyi, muhakemeyi ve kas koordinasyonunu bozan bir maddedir. Tüm bu yetenekler, bir aracı güvenli bir şekilde kullanmak için gereklidir.

Bir kişinin vücudunda alkol seviyesi yükseldikçe merkezi sinir sistemi üzerindeki olumsuz etkiler de artar. Alkol, doğrudan mide ve ince bağırsak duvarlarından emilir. Daha sonra, karaciğer tarafından metabolize edilene kadar biriktiği kan dolaşımına geçer. Alkol seviyesi, belirli bir hacimdeki kandaki alkolün ağırlığı ile ölçülür. Buna “Kan Alkol Konsantrasyonu” denir.

Az miktarda alkol bile sürüş yeteneğini etkileyebilir.  Bir sürücünün nefesindeki alkol miktarı cihaz veya bir kan testi ile ölçülür.

Alkol Kullanıldığında Vücudunuzda Neler Olur?

  • Alkol kullanıldığında gevşeme, hafif vücut sıcaklığı, değişen ruh hali, görsel işlevlerde azalma hareketli bir hedefin hızlı takibi, aynı anda iki görevi yerine getirme becerisinde azalma meydana gelir.
  • Abartılı davranış, küçük kas kontrolünü kaybetme örneğin, gözlerinizi odaklamak, yargı bozukluğu, azalmış uyanıklık, azaltılmış koordinasyon, hareket eden nesneleri izleme becerisinde azalma, direksiyon hakimiyetinde zorluk, acil sürüş durumlarına daha az tepki
  • Kas koordinasyonu zayıflar. Örneğin denge, konuşma, görme, tepki süresi ve işitme, tehlikeyi tespit etmek zorlaşır. Yargı, öz kontrol, akıl yürütme ve hafıza bozulur Konsantrasyon, kısa süreli hafıza kaybı, hız kontrolü, sinyal algılama bozulur.
  • Tepki süresinin ve kontrolünün net bir şekilde bozulması, konuşma bozukluğu, zayıf koordinasyon ve yavaş düşünme, şerit konumunu koruma ve uygun şekilde frenleme becerisi azalır.
  • Normalden çok daha az kas kontrolü, kusma meydana gelebilir, denge kaybı, araç kontrolünü sağlayamama, sürüşte önemli ölçüde bozulma olur.

Alkol Aldıktan Sonra Araç Kullanımı

Alkol aldıktan sonra araba kullanmak ölümcül sonuçlara neden olabilir. Eğer alkollü bir şekilde araç kullanırsanız, aracınız çekilebilir veya daha kötüsü ciddi yaralanmaya veya ölüme neden olan bir trafik kazasına karışabilirsiniz.

Dünyadaki trafik kazası ölümlerinin yaklaşık üçte biri, sarhoş sürücülerden kaynaklanmaktadır.

Erkeklerin ölümcül kazalarda sarhoş olma olasılığı kadınlardan daha fazladır.

Sonuç

Sorumlu Bir Sürücü Olmak Kolaydır. Bu nedenle alkol kullanacaksanız asla arabanın direksiyonuna geçmeyin.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.10.2022

Dünyanın Farklı Ülkelerinin İlginç ve Tuhaf Trafik Kuralları

20.05.2021

Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır? 2021

30.03.2020

Sınav Görevlileri

24.02.2021

Trafikte Yeşil Dalga Sistemi Nedir