Akü Kutup Başı Neyle Temizlenir

ABONE OL
Akü Kutup Başı Neyle Temizlenir

Otomobillerde bulunan akünün görevi, araçtaki tüm enerjinin karşılanmasını sağlamaktır. Örneğin; farlarınız, otomatik camlarınız ve elektrikli direksiyonunuz gibi.  Yani akü otomobilin hareket etmesi için ihtiyaç duyulan enerjinin sağlayıcısıdır.

Akü, kutup başları, etiket, kutu, İndikatör, elektrolit, hücre buşonu, seperatör ve plakalardan oluşur. Akünün sağlam kalabilmesi için bu bileşenlerin tamamının iyi çalışması gerekir.

Akü Kutup Başı Nedir?

Akünün üzerinde negatif ve pozitif olan iki kutup başı vardır. Akünün üst bölümünde olan bu kutup başları (-) ve (+) şeklinde simgelenir. Kutup başlarının görevi akünün ihtiyacı olan enerjinin aktarılmasını sağlamak ve akü takviyesi yapılması halinde kullanılmasıdır.

Akü Kutup Başları Nasıl Belirlenir?

Akü üzerinde bulunan kutup başlarının ayırt edilmesi kolaydır. Aküye baktığınızda sağ tarafta (+) sol tarafta ise (-) kutup başları vardır. Bu simgelerden artı olanı daha büyük eksi ise daha küçük boyuttadır. Aracın aküsünü takviye ederken kırmızı olan kablo artıya siyah olan kablo ise eksiye takılmalıdır.

Akü Kutup Başı Neden Oksitlenir?

Akünün üzerinde bulunan kutup başlarının kenarlarında bulunan boşluklar zaman zaman oksitlenebilir. Çevresel nedenlerden kaynaklanan oksitlenmenin nedeni yoğun nem olmasıdır. Eğer aracın kutup başlarının oksitlenmesi istenmiyorsa bu durumda gres yağı ile yağlanması gerekir. Belli aralıklarla akü kutup başlarının kontrol edilmesi soğuk havalarda aracın kapalı alana park edilmesi gerekir.

Akü Kutup Başı Erir mi?

Akünün kutup başı metal malzemelerden üretilmiştir, ancak oksitlenme zamanla birlikte akü kutup başının erimesine neden olacaktır. Erime yüzeyden bakıldığında kolayca fark edilebilir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için yukarıda belirttiğimiz gibi akünün ara sıra kontrol edilmesi gerekir. Kontrol esnasında akü kutup başının kenarlarının silinmesi meydana gelebilecek oksitlenmeyi önleyecektir.

Akü Kutup Başı Neyle Temizlenir?

Akü kutup başını temizleyebilmek için akü bağlantısının çıkarılması gerekir. Elektrik sistemini kesmek için sigorta çıkarılıp akü temizleme işlemi yapılabilir. Temizlik esnasında eldiven giymek ellerinizin zarar görmesini engelleyecektir. Temizlik için fırça kullanılması faydalı olur. Temizlik için sıcak karbonatlı su ya da özel olarak satılan temizleme spreyleri kullanılabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.03.2022

En Kapsamlı Sigorta Hangisi

10.01.2023

Toyota 2023 Fiyat Listesi Belli Oldu

16.08.2021

Çekiş Kontrolü Nedir ve Ne İşe Yarar

06.01.2023

Trafik Cezası Ödeme 2020 – İnternetten Nereye ve Nasıl Ödenir